Aspergesoep

Onlangs ontving ik de aspergebox van Kroon op het werk en het Nederlandse Aspergecentrum* met daarin het witte goud uit Limburg. Het aspergeseizoen is namelijk weer begonnen en in Limburg kun je van eind maart tot en met eind juni dit heerlijke witte goud volop proeven. Zo zijn er verschillende aspergeroutes uitgezet waarbij je langs de verschillende aspergevelden fietst. Je kunt bij de verschillende boerderijen asperges kopen en bij de lokale restaurants staan de witte asperges als seizoensproduct op de kaart.

Vorig jaar mocht ik ook al de eerste asperges van het jaar proeven en maakte daar Asperges met een Oosters tintje en Asperges in bladerdeeg mee.

Dit jaar besloot ik er een ouderwetse aspergesoep mee te maken. De soep is heerlijk romig van smaak en de spekjes geven de soep een extra bite en het ei? Tja, dat hoort er gewoon bij. Voor de bouillon gebruikte ik het pak Aneto kippenbouillon uit de foodybox Pasen. Deze bouillon is heerlijk en zacht van smaak. Lees je mee voor het heerlijke recept?

Ingrediënten:
– 1 kilo witte asperges
– 1 liter Aneto kippenbouillon (of 1 liter water en 2 blokjes kippenbouillon)
– 80 ml kookroom light
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 40 gram bloem
– 60 gram boter (Lurpak ongezouten roomboter)
– 1 pakje spekjes
– 2 eieren

Bereidingswijze:
– Verwarm de bouillon in een ruime pan.
– Snipper de ui en pers de knoflook.
– Was de asperges, snijd de kontjes eraf, schil de asperges en snijd ze in stukjes.
– Doe de aspergeschillen en -stukken in de bouillon en kook ze in 12 minuten gaar.
– Doe een vergiet in een pan en giet de bouillon via het vergiet in de pan.
– Haal de aspergeschillen uit het vergiet en gooi deze weg.
– Haal de puntjes van de asperges eruit en zet deze apart.
– Doe de rest van de stukken asperges bij de bouillon en pureer deze glad.
– Bak de spekjes krokant en laat deze uitlekken op een bord met keukenpapier.
– Kook de eieren hard, laat ze schrikken met koud water, pel ze en snijd ze in stukjes. Zet de eistukjes apart.
– Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook hierin aan.
– Voeg al roerend de bloem toe en bak deze lichtbruin.
– Giet de soep er al roerend bij (neem de bodem van de pan goed mee!), je zult zien dat de soep gaat binden.
– Pureer de soep eventueel een tweede keer. Ik deed dat om geen stukjes ui en knoflook in de soep te hebben.
– Voeg dan al roerend de kookroom toe en doe als laatste de aspergepuntjes er weer bij.
– Serveer de soep met spekjes en ei en eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

*Ik kreeg de Lurpak ongezouten roomboter, Aneto kippenbouillon en de asperges allemaal via Kroon op het werk.

Plaats een reactie