Tapas: Empanadas gallegas de carne

Toen ik Spanje woonde aten mijn zus en ik regelmatig empanadas. Empanadas zijn er in vele soorten en maten. Bij de bakker kun je langwerpige empanadas kopen met daarin gehakt of tonijn. De oma in mijn au-pair gezin maakte ze als ze in een goede bui was voor het avondeten in het weekend. Mijn zus en ik kochten ook met enige regelmaat kant-en-klare empanadas die we thuis in de oven stopten. Snel en smakelijk.

Nu ik deze blog bijhoud en dus meer aan het experimenteren ben geslagen, vond ik dat ik maar eens zelf empanadas moest maken. En echt moeilijk is het niet. Je moet er even handigheid in krijgen, maar dan heb je binnen no time een heerlijk hapje op tafel staan. Ik maakte de empanadas voor het avondeten en we aten er een groene salade bij. Maar de empanadas gallegas de carne lenen zich er heel goed voor om tijdens een tapasavond te serveren. Zorg dat je ze van tevoren klaar maakt en ze alleen nog maar in de oven hoeven.

Dit recept is gebaseerd op de empanada gallega, die een grote rol speelt in de keuken van Galicië. Het oudste recept dat teruggevonden is van de empanada gallega dateert uit de zevende eeuw. De empanada gallega bestaat uit twee grote rechthoekige of ronde stukken deeg gevuld met vlees of vis. Ik besloot er kleine empanadas mee te maken.

Ingrediënten voor twaalf empanadas:
– 500 gram rundergehakt
– een ui, fijngesneden
– drie tomaten, fijngesneden
– een paprika (ik gebruikte een rode), fijngesneden
– twee tenen knoflook, fijngesneden
– zout
– tomato frito
– rode wijn
– een pak hartige taartdeeg (uit de vriezer)
– olijfolie
– een ei

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden en stel in op 15 minuten.
Laat het deeg ontdooien en snijd er met behulp van een grote mok/kom rondjes uit de vierkante plakjes. Probeer zo weinig mogelijk deeg weg te gooien.
Verhit de olie in een pan en voeg het gehakt toe. Rul dit gaar en voeg dan de ui, knoflook, tomaten, paprika en een snuf zout toe. Laat even meebakken en zet dan het vuur wat lager. Voeg nu een flinke scheut rode wijn en tomato frito toe. Roer goed en laat tien minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en leg met behulp van een theelepel wat van het mengsel op de ene helft van het rondje deeg. Vouw de helft zonder mengsel over de vulling en druk dicht met een vork. Doe dit met alle rondjes en leg ze voorzichtig in een bakblik.
Kluts nu het ei los en bestrijk de bovenkant van de empanadas ermee. Doe het bakblik in de oven en bak de empanadas gallegas de carne in 15 minuten gaar.

Empanada-carne-gehakt

Tapas-empanada-gehakt

Tip: vries de restanten van de saus in en bewaar als je eens snel pasta wilt klaarmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s