Deze gevulde koeken plaatste ik al een tijd geleden op Instagram en nu komt eindelijk het recept online
Deze gevulde koeken hebben een klein beetje voorbereiding nodig, want je maakt het spijs namelijk een dag van tevoren. Lees je mee?
Ingrediënten:
– 400 gram speltbloem
– 200 gram witte basterdsuiker
– 1 mespunt zout
– 250 gram ongezouten, koude roomboter in blokjes
– 2 eetlepels koud kraanwater
– 12 garneeramandelen
Ingrediënten voor de amanadelspijs:
– 100 gram amandelmeel
– 75 gram honing
– 1 ei (deze gebruik je de volgende dag)
Bereidingswijze:
Dag 1
– Doe het amandelmeel en de honing in een kom en meng door elkaar tot er een kruimelig geheel ontstaat.
– Leg een stuk plastic folie op het aanrecht en stort hierin de amandelspijs.
– Pak de spijs in en bewaar in de koelkast. (Dit blijft zeker 2 tot 3 weken goed.)
Dag 2
– Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor.
– Doe nu de boter en het water erbij en kneed snel tot een samenhangende bal.
– Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.
– Verwarm de oven voor op 200 °C.
– Haal het amandelspijs uit de koelkast, klop 1 ei los en voeg 1/3 hiervan bij de amandelspijs en bewaar de rest van het ei.
– Meng het ei goed er door heen en draai 12 balletjes van de amandelspijs.
– Bestuif het werkblad met wat bloem.
– Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik.
– Steek er met een ronde vorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
– Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.
– Bestrijk de randen van de deegrondjes rondom de spijs met het overgebleven ei.
– Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit.
– Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan.
– Leg een amandel op elke gevulde koek en bestrijk de bovenkant van de koeken met ei.
– Bak de koeken in het midden van de oven in 15 min. goudbruin en gaar.
– Laat de koeken afkoelen op een rooster.
– Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 2 uur.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!