Fougasse (platbrood)

Ik vind het leuk om brood te maken en laatst vond ik het recept voor een fougasse. Een platbrood dat veel in de Provence wordt gegeten. In het originele recept wordt de fougasse gevuld met olijven en vervolgens dubbel geklapt. Ik maakte eerste een basis fougasse die ik alleen op smaak maakte met zeezout.
Platbrood voor bij de soep
Dit brood heeft niet heel veel werk nodig, wel een goede keukenmachine. Wij aten het met soep en het vulde goed. Het is een makkelijk brood om te maken, je hebt alleen wat geduld nodig 🙂

Ingrediënten:
– 250 gram tarwebloem
– 150 ml lauw water
– 50 ml olijfolie + 2 eetlepels extra
– 3 gram gedroogde gist
– 5 gram zout
– grof zeezout naar wens

Bereidingswijze:
Los het gist op in het lauwe water en laat 1 minuut rusten. Doe vervolgens de bloem, het zout en de olie in de keukenmachine met een kneedmes. Zet de keukenmachine aan en laat kneden tot er een mooi soepel deeg ontstaat (ongeveer 1 minuut).
Leg het deeg in een ingevette schaal en dek af met huishoudfolie. Laat het deeg een uur rusten.
Na een uur sla je het deeg voorzichtig twee keer om en dek je het af met een vochtige theedoek. Laat nu 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 240 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en spreid het deeg hierover uit. Vouw dubbel, smeer wat olijfolie op de fougasse en maak af met grof zeezout.
Bak de fougasse in 15 minuten gaar.

Totale bereidingstijd: 2 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s