Eiwitshakes: Smart Protein of Whey Perfection.

Of je nu al jaren sport of nog maar net bezig bent, iedereen komt wel een keer in aanraking met eiwitshakes. Een vriend of medesporter raadt het je aan, je ziet een uithangbord in de sportschool en je wordt nieuwsgierig. Maar wat moet je kiezen en wat is het verschil tussen de twee populairste eiwitshakes Smart Protein en Whey Perfection?
eiwit-shake-love-to-cook-healthy
Ik ging op onderzoek uit en kwam het volgende tegen.

Eiwitten.
Je lichaam heeft een dagelijkse behoefte aan eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam, omdat ze aminozuren leveren en deze aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze hebben namelijk een rol in, onder andere, de aanmaak van celstructuur en het opbouwen en vernieuwen van (spier)weefsels. Daarnaast leveren eiwitten calorieën (energie).
Als eiwitten in het lichaam beschadigt raken, dan vervangt het lichaam deze met behulp van de aminozuren. Het lichaam heeft dus eiwitten nodig.
Een groot gedeelte van onze eiwitten halen we uit onze voeding. Denk hierbij aan vis, gevogelte (kip/kalkoen), vlees, noten, zuivel, bonen, eieren, etc.

Hieronder vind je een overzicht van eiwitrijk voedsel:
– Kaas 20+ (per 100 gram) -> 38 gram eiwit.
– Kalkoenfilet (per 100 gram) -> 19 gram eiwit.
– Kipfilet (per 100 gram) -> 21 gram eiwit.
– Runderrookvlees (per 100 gram) -> 24.25 gram eiwit.
– Kabeljauw (per 100 gram) -> 18.0 gram eiwit
– Kwark, Aldi (per 100 gram) -> 11.3 gram eiwit.
– Kwark, Lidl (per 100 gram) -> 12.2 gram eiwit.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Het voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Zij geven echter ook aan dat vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en kracht- en duursporters meer eiwitten nodig hebben.
Op sportsites wordt gezegd dat als je veel sport en juist spieropbouw nastreeft, je tussen de 1.2 -2.5 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten binnen moet krijgen. Ondanks dat veel mensen heel erg met hun voeding bezig zijn, lukt het hen niet om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dus wordt er al snel gekeken naar een eiwitshake. Maar welke kies je dan?

Smart Protein v.s. Whey Perfection.
Op de site van de Body & Fit shop vond ik de volgende voedingswaarden per 28 gram poeder gemixt met water:

Kcal
90
Eiwitten
18.6 gram
Koolhydraten
1.5 gram

Vetten
0.3 gram Smart Protein

Kcal
122
Eiwitten
22.7 gram
Koolhydraten
1.4 gram

Vetten
1.6 gram Whey Perfection

Zoals je al uit de voedingswaarden kunt halen, haalt je de meeste eiwitten uit de Whey Perfection. Dus als je een snellere opbouw van spiermassa wilt, dan lijkt Whey Perfection de beste match. Whey Perfection stimuleert vetvrije spiermassa en instandhouding van spiermassa, daarnaast herstelt het de spieren na de training.
Smart Protein bevat daarentegen minder calorieën en de textuur is ook heel anders. Veel dikker en je zit er sneller van vol. De Smart Protein wordt ook wel het afvaleiwit genoemd en wordt ook aangeprezen voor een low carb- en eiwitdieet. Daarnaast helpt Smart Protein bij de instandhouding van spiermassa en ondersteunt spierherstel na het sporten. Ook zijn er nog wat belangrijke vitamines aan het poeder toegevoegd.

Conclusie:
Zelf gebruik ik na een misser met Whey Perfection (ik kwam er van aan) nu tot alle tevredenheid de Smart Protein. Er zijn ochtenden dat ik weinig tijd heb om te ontbijten en dan mix ik de Smart Protein met melk en wat lijnzaad. Normaal gesproken drink ik het met water, zodat de voedingswaarden zoals hierboven zijn. Daarnaast drink ik het af en toe na een intense sportsessie, om mijn spieren te helpen herstellen en ook om de honger tegen te gaan. Met Smart Protein blijf ik gelukkig op gewicht.
Whey Perfection laat ik over aan sporters die spiermassa willen opbouwen en willen aankomen.
Een shake is een mooie manier om snel eiwitten binnen te krijgen. Toch ben ik van mening dat eiwitten uit echte voeding gezonder is. Kijk daarvoor alleen maar eens naar de overige ingrediënten (zoals de zoetstoffen) in een shake. Ik neem dan ook niet iedere keer een shake na het sporten. Van de drie keer sporten maximaal 2 keer. En soms drink ik het dus als snel ontbijt.
Welke eiwitshake gebruik jij?

Disclaimer: Ik ben geen afgestudeerd voedingsdeskundige en heb deze blog geschreven aan de hand van informatie op de site van Body&Fit en verschillende forums en websites.

2 gedachtes over “Eiwitshakes: Smart Protein of Whey Perfection.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s