Zelfgemaakte gezondere speculaas

Speciaal voor de Sinterklaasperiode bakte ik deze speculaaspoppetjes en speculaasnoten. Ik noem ze gezonder, omdat je ze zelf maakt en ik gebruik maak van kokosbloesemsuiker die een lage glycemische index heeft en je dus minder suikerschommelingen hebt.

Het recept is erg makkelijk en super leuk om samen met je kinderen te maken. Wat is er leuker dan koekjes bakken op een druilerige dag? Ik koos ervoor om mijn koekemannetje vorm te gebruiken. Van het deeg dat ik overhield maakte ik speculaasnoten.

Als je dus geen vormpjes hebt, kun je met dit deeg ook speculaas/kruidnoten maken. Wil je nog gezonder, probeer dan deze gezondere kruidnoten.

Ingrediënten voor een bakplaat koekjes:
– 75 gram ongezouten boter, zacht en in blokjes
– 125 gram speltbloem + wat extra om uit te rollen
– 50 gram kokosbloesemsuiker
– een volle theelepel kaneel
– een eetlepel speculaaskruiden
– een snuf zout
– twee eetlepels melk
– een theelepel bakpoeder
– een theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden en stel in op 18 minuten.
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met je handen tot een bol. Bestrooi je aanrecht met het bloem en rol met een deegroller het deeg uit. Steek de koekjes met behulp van een vormpje uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 18 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen op een rooster.
Bewaar ze in een glazen trommel.

Totale bereidingstijd: 30 minuten.

Speculaasmannetjes -speculaasnoten-lovetocookhealthy (5)
Speculaasmannetjes -speculaasnoten-lovetocookhealthy (2)
Speculaasmannetjes -speculaasnoten-lovetocookhealthy (4)
Speculaasmannetjes -speculaasnoten-lovetocookhealthy

4 gedachtes over “Zelfgemaakte gezondere speculaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s