Tarta de Santiago

De tarta de Santiago is een traditioneel toetje uit de Galicische keuken en komt uit Santiago de Compostela. Waar wij Nederlanders taart bij de koffie eten, is taart in Spanje een toetje. Je zult een Spanjaard geen taart overdag of om acht uur ’s avonds bij de koffie zien eten. Het is altijd ter afsluiting van een warme maaltijd, dus de lunch en het avondeten. Nu kennen ze daar ook niet het onze manier van verjaardagen vieren, maar goed dat is een verhaal voor een andere keer.

Deze taart maak je met gemalen amandelen, suiker (kristal-  en poedersuiker), citroenrasp, kaneel en eieren en bevat daarom geen gluten. Er zijn veel varianten te vinden op de tarta de Santiago, maar vandaag laat ik je het originele recept zien. Lees je mee?

Ingrediënten voor een tarta de Santiago:
– 5 eieren
– 250 gram gemalen amandelen
– 250 gram suiker
– een theelepel kaneel
– 1 citroen
– poedersuiker ter decoratie

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en stel in op 30 minuten.
– Vet een springvorm (22 cm) goed in met bakspray, boter of olie.
– Meng in een kom de suiker en gemalen amandelen.
– Voeg een voor een de eieren al roerend toe tot er een fijn deeg ontstaat.
– Rasp de citroen en voeg de rasp en kaneel toe en roer goed tot alles goed is opgenomen.
– Stort het beslag in de taartvorm.
– Doe de taart in de oven en bak hem in 30 minuten gaar.
– Als hij klaar is laat je hem even afkoelen in de vorm en daarna haal je hem er voorzichtig uit.
– Print ondertussen een cruz de santiago en knip deze uit.
– Leg de cruz de santiago op de taart en strooi de poedersuiker erover. Verwijder vervolgens heel voorzichtig het papier en tadaa je tarta de Santiago is klaar.
– Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 1 uur.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Plaats een reactie