In de Foodybox van Kroon op het werk zat een bakje rode bessen de BerryBrothers en ik maakte al eerder Rode bessen pudding van hun bessen. Deze keer wilde ik iets maken dat zowel zoet als zuur was en besloot dat het deze heerlijke kruimelkoeken zouden worden. In tegenstelling tot andere recepten op Lovetocookhealthy is dit een recept waar je echt even de tijd voor moet nemen.
De reden hiervoor is dat ik gekarameliseerde boter gebruik voor het deeg van de koeken en dat heeft tijd nodig om af te koelen voor je het kunt gebruiken. Het is het zeker waard, want het geeft deze rode bessen kruimelkoeken net even wat extra smaak. Lees je mee voor het recept?
Ingrediënten:
Vulling
– 300 gram rode bessen
– 100 gram kristalsuiker
– 2 eetlepels bloem
– 1 eetlepel water
Kruimelkoek
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 ei
– 210 gram bloem
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 60 gram lichte basterdsuiker
– 50 gram kristalsuiker
– 80 gram roomboter
– een snuf zout
– 1 eetlepel water
– 1 brownievorm (20 cm x 20 cm)
– 1 vel bakpapier
Bereidingswijze:
– Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat zacht pruttelen totdat je stukjes in de boter ziet en deze een honingachtige kleur krijgen. Haal het pannetje van het fornuis, roer door en giet in een kom, zodat het kan afkoelen. De boter moet net gaan stollen. (Ruik je de karamel?)
– Doe nu de rode bessen en suiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat de rode bessen 20 minuten koken.
– Doe de bloem met een eetlepel water in een kommetje en meng dit tot een pasta. Voeg de pasta bij de rode bessen tot deze dik genoeg is. Laat het afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
– Verwarm de (hete lucht) oven op 160 graden.
– Roer de boter zacht met een pollepel en voeg de kristal- en basterdsuiker en vanille-extract toe.
– Splits het ei en voeg de eidooier toe en meng goed. (Je bewaart het eiwit.)
– Zeef het bloem, zout en bakpoeder en voeg dit ook toe.
– Spatel het door totdat er een zanderig deeg ontstaat.
– Vet de brownievorm in en bekleed de vorm met het bakpapier.
– Doe twee-derde deel van het deeg in de brownievorm en verdeel het egaal over de vorm.
– Druk het deeg goed aan en bak het gedurende 15 minuten in de oven.
– Haal de brownievorm uit de oven en smeer de bovenkant lichtjes in met het eiwit.
– Smeer nu de rode bessen uit over de kruimelkoek.
– Doe een eetlepel water bij het overgebleven deeg en roer het er met je vingers er doorheen. Er ontstaan nu grotere kruimels. Deze verdeel je over de rode bessen.
– Bak de rode bessen kruimelkoek in 25 minuten tot hij goudbruin begint te kleuren.
– Laat de rode bessen kruimelkoek afkoelen op een rooster en snijd hem dan in 12 stukken.
– Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 2 uur (inclusief wachttijd)
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!