Ouderwetse appeltaart

Een recept dat nog niet op Love to cook healthy stond is het recept voor deze ouderwetse appeltaart. Dat komt omdat deze natuurlijk niet zo healthy is als de gezondere appeltaart die al wel op de site staat. Het recept vind je hier. Daarnaast staat er ook nog een Amerikaanse apple pie op de site, het recept daarvan vind je hier. Deze American pie is trouwens een stuk minder zoet dan de appeltaart waarvan ik nu het recept laat zien.
Oma's appeltaart
Aangezien ik geloof in het 80/20 principe is deze appeltaart een absolute must om te maken. Ideaal voor wanneer je visite krijgt of neem hem gewoon mee als je op visite gaat. Dat laatste deed ik toen we naar mijn ouders gingen en daar hebben we heerlijk met z’n allen genoten van deze ouderwetse appeltaart zonder rozijnen, want die vind ik niet lekker in appeltaart.

Ingrediënten:
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram ongezouten boter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 eieren
– 1 zakje vanillesuiker
– een snuf zout
– 9 Jonagold appels
– 75 gram kristalsuiker
– 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereidingswijze:
– Vet een springvorm in met boter en bestrooi met wat bakmeel, zodat de hele springvorm bedekt is met een dun laagje bakmeel.
– Verwarm de oven voor op 165 graden en stel in op 65 minuten.
– Snijd de boter in blokjes en doe samen met het bakmeel, de witte basterdsuiker, 1 ei, de vanillesuiker en zout in een kom en mix met de mixer tot alles gemengd is en er een kruimelig deeg ontstaat. Kneed kort met de hand tot een glad deeg.
– Verdeel het deeg in drie stukken en gebruik 1 stuk om de bodem van de springvorm te bedekken. Dit doe je door het deeg rustig met de handen over de bodem te duwen.
– Pak nu het 2e stuk deeg en gebruik deze om de randen te bekleden. Ik liet ongeveer een centimeter vrij vanaf de bovenkant.
– Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat de bodem niet nat blijft en het vocht van appels weg kan.
– Roer de kaneel en kristalsuiker door elkaar in een grote kom.
– Schil de appels, snijd in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
– Doe de appelblokjes in de kom met de kaneel en suiker en meng goed tot de appels volledig bedekt zijn.
– Stort de appels in de springvorm en verdeel voorzichtig zodat het een beetje plat ligt.
– Maak nu met het 3e stuk deeg de lappen voor het rooster en werk ook de rand bovenom af met een dun laagje deeg.
– Klop het 2e ei los en bestrijk voorzichtig de deegstroken en rand met het ei.
– Bak de appeltaart in 60-65 minuten af.
– Laat de taart goed afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
– Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten.

*Bewaar de appeltaart afgedekt in de koelkast.

Heb jij een van deze recepten gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s