Tijdens onze rondreis door Amerika hebben wij verschillenden keren de echte Amerikaanse appeltaarten geproefd. Wat ons gelijk opviel is dat het deeg voor deze taarten een stuk minder zoet is, dan onze Hollandse appeltaart. De vulling smaakt ook veel minder naar kaneel, vergeleken met onze appeltaart.
Onder het genot van zo’n heerlijk stuk taart zei ik tegen mijn man, als we thuis zijn ga ik zo’n taart maken. Het toeval was dat hij jarig was in de week nadat we thuis waren, dus ging ik speciaal voor zijn verjaardag aan de slag. Het recept is door mijn man goedgekeurd en dat betekent dat ik het met jullie ga delen! Hier komt het recept!
Ingrediënten:
Voor de bodem:
– 285 gram bloem
– 4 theelepels suiker
– 1/4 theelepel zout
– 200 gram koude, ongezouten boter
– 1 ei (L)
Voor de vulling:
– 2 eetlepels citroensap
– 1,5 kilo Jonagold appels
– 135 gram suiker
– 50 gram ongezouten boter
– 1/2 theelepel kaneel
– een snufje nootmuskaat
Extra:
– 1 ei (L)
– 1 bakvorm van 26 cm
– boter om de vorm in te vetten
– ongeveer 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze:
Bereiding van het deeg:
– Meng de bloem, suiker en zout door elkaar in een kom.
– Snijd de boter in blokjes en kneed deze met de hand door het bloemmengsel tot er grove kruimels ontstaan.
– Voeg nu het ei toe en kneed tot een mooi glad deeg.
– Verdeel het deeg in twee ballen en druk ze tot schijven.
– Verpak de schijven in vershoudfolie en leg ze zeker een uur in de koelkast.
Bereiding van de vulling:
– Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
– Snijd de appel in partjes en doe in een kom.
– Voeg nu het citroensap toe en meng goed.
– Voeg ook de suiker toe en zorg dat alle appelschijfjes bedekt zijn.
– Verwarm de boter in een ruime pan en voeg de appels toe.
– Breng al roerend aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur iets lager.
– Kook de appels tot ze zacht zijn en het meeste van hun vocht hebben verloren. Afhankelijk van de dikte van de schijfjes duurt dit 7-10 minuten.
– Zet een vergiet klaar op een kleinere pan, giet de appels af en vang het vocht op.
– Zet de pan met het kookvocht op het vuur en laat zachtjes koken tot het vocht dikker is geworden en er een lichte karamel is ontstaan.
– Hevel de appels over naar een kom, meng de karamel, nootmuskaat en kaneel door de appels en laat afkoelen*.
Bereiding van de taart:
– Haal een plak deeg uit de koelkast, strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 28 cm. Trucje: pak je bakvorm en kijk of het deeg iets groter is dan de bodem. Dan zit je goed.
– Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en leg terug in de koelkast. Herhaal met het andere stuk deeg.
– Na 10 minuten haal je een plak deeg uit de koelkast, vet je de bakvorm in en bekleed je de vorm met het deeg. Snijd het deeg hier en daar bij om een mooi, gelijk deeg te krijgen. Laat de randen van de bakvorm ongeveer een centimeter vrij.
– Prik met een vork gaatjes in de bodem en stort nu de vulling in de vorm, waarbij je een berg maakt, zodat de appel in het midden hoger ligt.
– Klop het ei los en smeer dit over de randen van het deeg.
– Pak het tweede stuk deeg en leg deze op de appel en deegranden. Vouw de randen van het deeg dicht en kneed hier en daar wat bij, zodat de taart helemaal gesloten is.
– Smeer de bovenkant van de taart in met het ei en strooi hier suiker over heen.
– Maak met een mes 5 sneden in de taart, zodat de stoom uit de taart kan ontsnappen tijdens het bakken.
– Zet de taart 15 minuten in de koelkast en verwarm de oven ondertussen voor naar 175 graden.
– Schuif een rooster onderin de oven en bak hier de taart in 1 uur gaar.
– Laat de taart vervolgens afkoelen en snijd daarna pas aan**.
– Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 2, 5 uur.
*Je kunt deze vulling 6 maanden in de vriezer bewaren.
** Als je de taart warm aansnijdt, dan zal het deeg breken/afbrokkelen.
Een gedachte over “American apple pie”