Oosterse gehaktballetjes

Nadat ik de Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus en amandelsaus maakte, vond ik het nu tijd om Oosterse gehaktballetjes te maken. Gehaktballetjes met een lichte, pittige bite in een heerlijk oosters sausje afgemaakt met gehakte pinda’s en lenteui.
Oosterse gehaktballetjes
Deze oosterse gehaktballetjes kun je heel goed van tevoren klaarmaken. Wanneer je wilt serveren hoef je ze alleen maar even op te warmen en klaar ben. Ideaal dus voor een brunch of een kerstdiner die uit allemaal tapasgerechten bestaat.

Ingrediënten voor 25 balletjes:
– 500 gram mager rundergehakt
– 1 ei (M)
– 10 theelepels paneermeel
– 2 eetlepels ketjap
– 1 theelepel sambal (of meer als je van pittig houdt)
– 1 theelepel koriander
– 1 theelepel komijn
– een snuf zout

Voor de saus:
– 4 eetlepels water
– 100 ml ketjap
– 1 eetlepel azijn
– 1 theelepel rietsuiker
– 1 teentje knoflook
– 1/2 theelepel uipoeder

Garnering:
– ongezouten pinda’s
– bosui

Bereidingswijze:
Garnering.
– Hak de pinda’s kleiner en snijd de bosui in ringetjes.

De gehaktballetjes.
– Verhit de olijfolie in een pan.
– Doe het gehakt, het ei, de ketjap, sambal, koriander, komijn, zout en paneermeel in een kom en meng met je handen door elkaar.
– Draai gehaktballetjes en doe ze in de pan.
– Bak de gehaktballetjes tot ze aan alle kanten (licht) bruin zijn. Blijf hier goed bij staan, want het kan ineens heel hard gaan.
– Haal de gehaktballetjes van het vuur, terwijl je met de saus aan de slag gaat.

De saus.
– Zet een pannetje op het vuur, pers de knoflook uit en doe samen met alle andere ingrediënten voor de saus in het pannetje.
– Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen op zacht vuur.
– Doe de saus bij de gehaktballetjes en roer voorzichtig door elkaar, zodat de gehaktballetjes bedekt zijn met de saus.
– Zet alles nog even kort op, zodat de smaken goed intrekken.
– Serveer de gehaktballetjes met de saus en garneer met de pinda’s en bosui. Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 50 minuten.

Heb jij een van deze recepten gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s