Ik wilde al een hele tijd Ajam ketjap maken zonder daarvoor een bekend zakje te gebruiken. Na wat uitproberen en recepten naast elkaar te leggen, kwam ik tot het volgende recept.
Een lekkere, pittige Ajam ketjap die je makkelijk kunt mealpreppen en binnen het uur op tafel staat.
Ik maak extra veel saus en die bind ik nadat de kip lekker gaar gestoofd is. Kijk je mee?
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de saus:
– een scheutje olijfolie
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 3 theelepels sambal (of meer als je van extra spicy houdt)
– 300 ml water
– 240 ml ketjap
– 2 theelepels azijn
– 2 eetlepels rietsuiker
– maïzena naar wens
Voor de kip:
– 1 theelepel uipoeder
– 1 theelepel knoflookpoeder
– 1 theelepel laospoeder
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1/2 theelepel gemalen komijn
– zout en peper naar smaak
– 500 gram kipreepjes
– olijfolie
– optioneel een rode paprika
Bereidingswijze:
– Begin met het kruiden van de kip door alle kruiden te mengen en dit door de kip de roeren. Dek de kip af en zet weg.
– Ondertussen ga je de saus maken door een ui te snipperen en deze in een scheutje olijfolie te fruiten.
– Zodra deze bruin begint te worden, pers je de knoflook en voeg je deze en de sambal toe. Laat kort meebakken (ongeveer 2 minuten).
– Voeg nu het water, de ketjap, azijn en suiker toe en breng aan de kook.
– Verhit nu een scheut olijfolie in een wokpan en bak de kip rondom bruin.
– Snijd de paprika in blokjes en wok kort mee.
– Doe de saus bij de kip, breng aan de kook en laat zeker 20 minuten koken.
– Voeg maïzena toe om de saus te binden. (1 eetlepel maïzena oplossen in 2 eetlepels koud water). Roer de saus tot de gewenste dikte en voeg eventueel nog meer maïzena toe.
– Serveer met rijst, kroepoek en verse taugé.
– Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 50 minuten.