In september was ik in Barcelona en daar lagen heerlijke magdalenas bij het ontbijt. Magdalenas zijn cakejes die oorspronkelijk uit Frankrijk en Spanje komen. De Franse magdalenas ken je vast wel als madeleines. In Spanje hebben ze de vorm van een ronde of vierkante kleine muffin. Ze zijn echter niet te vergelijken met muffins.
In Spanje kun je ze vers bij de bakker kopen (aanrader) of in een zak uit de supermarkt. Deze laatste zijn echter veel vetter, dan als je ze bij de bakker koopt. Het recept voor de magdalenas dat ik je vandaag laat zien bestaat uit slechts zes ingrediënten. De magdalenas zijn sponzig en luchtig en niet te weerstaan. Ben je nieuwsgierig geworden? Hier komt het:
Ingrediënten voor 12 magdalenas:
– drie eieren
– 200 gram speltbloem
– 125 gram fijne kristalsuiker
– 50 ml magere melk
– 100 ml olijfolie
– 8 gram bakpoeder
Bereidingswijze:
Doe de eieren in een kom en mix luchtig. Voeg de suiker toe en klop ook luchtig. Nu voeg je de olijfolie toe en als het gemengd is, voeg je de melk en bloem toe. Als dit gemengd is voeg je het bakpoeder toe.
Zet het beslag in de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden en stel in op 15 minuten.
Doe ondertussen papiertjes in een muffinblik. Haal het beslag uit de koelkast en mix nog even kort, voordat je het beslag in de vormpjes doet.
Vul de vormpjes voor 3/4 deel. Bak de magdalenas in 15 minuten gaar. Laat even afkoelen in het blik en vervolgens laat je ze verder afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!