Tortilla de patatas

Na jaren in Spanje te hebben gewoond, heb ik het bakken van de Spaanse aardappel tortilla goed onder de knie gekregen. Het is wel even wat werk, maar dan heb je ook wat. De Spaanse tortilla de patatas kent vele variaties, maar vandaag laat ik je de basis tortilla zien.

Ik at dit vaak bij mijn gastgezin in Spanje en dan aten we er salade bij en kip met een krokant jasje. Dat recept zal ik binnenkort ook eens maken. Maar goed, terug naar de tortilla. Nieuwsgierig naar dit heerlijke gerecht? Hier komt het recept.

Ingrediënten:
– 3 flinke aardappelen
– 5-6 eieren
– 1 ui
– zout, peper, olijfolie

Bereidingswijze:
Zet een plat bord neer en beleg met keukenpapier. Zet hierop een vergiet.

Snipper de ui en schil de aardappelen en snijd deze in halve, dunne maantjes. Pak nu een grote koekenpan en doe hier flink wat olijfolie in. Wacht tot de olie warm is en bak dan de ui, totdat deze glazig en licht bruin is. Schep de ui uit de pan in het vergiet en laat uitlekken. Doe nu de aardappelpartjes in de pan. Doe niet teveel tegelijk anders garen ze niet. Bak de partjes tot ze bruin beginnen te worden en schep ze vervolgens bij de ui in het vergiet. Ga zo door totdat je alle aardappelen hebt gebakken.
Breek de eieren en doe ze in een kom. Klop ze los met zout en peper. Doe nu de aardappelen en ui bij de eieren en roer goed door. Laat zo´n vijf minuten staan.
Haal nu de olie uit de pan en veeg schoon met een stuk keukenrol. Zorg ervoor dat er een beetje olie (paar druppels) overblijft in de pan. Verwarm de pan en giet het aardappel-ei-ui-mengsel in de pan. Maak eventueel egaal met een vork. Zet het vuur niet te hoog en doe een deksel op de pan. Bak de tortilla in 3-5 minuten gaar aan de ene kant. Pak nu een pannenlap en keer de tortilla met behulp van het deksel. Laat de tortilla van het deksel in de pan glijden en bak deze kant ook in 3-5 minuten bruin. De tortilla hoeft niet helemaal droog te zijn van binnen.
Haal de tortilla uit de pan en serveer met een groene salade. Eet smakelijk!

– Je kunt hem ook in kleine stukjes snijden voor een tapasavond.
– Ook lekker op stokbrood. Besmeer deze dan met tomaat en leg daar een plak tortilla op.
– Je kunt de tortilla zowel koud als warm eten. Maak hem dus gerust een dag van tevoren.

   

  

6 gedachtes over “Tortilla de patatas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s