Chocolade

Hallo, mijn naam is Nicole en ik ben chocoladeverslaafd. Daarnaast eet ik met moeite een zak Engelse drop leeg en eet ik dubbelzoute drop het liefst met vier tegelijk. Echt waar? Ja, echt waar. En ik vind dat dat af en toe ook gewoon moet kunnen, maar soms is het genoeg geweest. Zo ook met de chocolade.

De aanloop naar de paasdagen is voor een chocoladeliefhebber als ik een groot feest. Zo net na de jaarwisseling kom je de eerste zakken/bakken met paaseitjes al tegen in de winkels. Paaseitjes in allerlei soorten en maten lachen me toe en lijken te roepen: Oh toe, kies mij. Ik probeer ze altijd zolang mogelijk te negeren, tot zo’n twee weken voor Pasen en dan mag ik ze van mezelf kopen en dus ook opeten.

Dat ze verslavend zijn is een feit. Ik weet nog van vroeger dat mijn moeder de kilozakken bij de Hema kocht (die goede oude tijd) en dat ik dan nonchalant op de bank paaseitjes zat te eten, terwijl ik televisie keek of een boek las. Van de lege wikkels maakte ik een balletje. Soms was die bal klein, maar soms ook het formaat van een stuiterbal. Dit jaar kocht ik op het laatste moment zelf twee zakjes eieren. Eigenlijk was dat geheel onnodig want ik had mijn portie paaseieren al bij mijn moeder gehad, maar dat ter zijde.

Na een weekendje in buitenland tijdens de paasdagen, waar ik mij ook rijkelijk aan de chocolade tegoed had gedaan, besloot ik dat ik vanaf 7 april een maand lang geen chocolade mocht eten. Helemaal niet, dus ook niet verborgen chocolade in koekjes of toetjes. Mijn moeder en zus sloten zich bij deze uitdaging aan. En nu moet ik nog een kleine week en dan is de maand alweer voorbij. En het viel eigenlijk best wel mee.

Maar is chocolade nu zo slecht dan?

Een aantal positieve eigenschappen van chocolade:
– Chocolade bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op cholesterol.
– Chocolade is rijk aan polifenolen, een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen
vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
– Cacao is rijk aan magnesium.
– Pure chocolade zou de bloeddruk verlagen.
– In pure chocolade zitten flavonoïden (antioxidant). Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen.
– Het eten van chocolade bevordert de aanmaak van Endorfine en deze stof zorgt voor een euforisch gevoel en
onderdrukt pijn.

Een aantal negatieve eigenschappen van chocolade:
– Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker.
– Voornamelijk witte chocolade –maar ook melkchocolade– bevat grote hoeveelheden cacaoboter. Cacaoboter
bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, maar is hoe dan ook extreem vet.
– Vette chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100
gram.
– Cacao bevat tannine (looizuur, dit bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van bepaalde
goede bacteriën, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
– Chocolade werkt licht verslavend. (Dat had ik nog niet gemerkt, nee;-))

Conclusie:
Chocolade is verslavend lekker. Eet het daarom met mate en zo puur mogelijk. Ik ga niet tegen je zeggen dat je vanaf nu alleen nog maar pure chocolade moet gaan eten, want ik eet regematig een stukje melk karamelzeezout chocolade. Eigenlijk eet ik alle soorten chocolade, maar mijn voorkeur gaat uit naar extra puur.

Weetje: Wist je dat er mensen allergisch zijn voor chocolade?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s