Gevulde speculaas

Deze gevulde speculaas wilde ik al een hele tijd maken en nu is het dan eindelijk zover. Een gevulde speculaas die iets gezonder is dan de gevulde speculaas die je kant-en-klaar in de winkel koopt. Deze gevulde speculaas is heel makkelijk te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de amandelspijs een dag van tevoren maakt.
Gevulde speculaas
Ik durf te wedden dat deze gevulde speculaas snel op is. Bij ons thuis was dat wel het geval. Lees je mee met het recept?

Ingrediënten:
Voor de spijs
– 200 gram amandelmeel
– 150 gram honing
– 1 ei (bewaar deze tot dag 2)

Voor de speculaas
– 300 gram bloem
– 150 gram kokosbloesemsuiker
– 125 gram koude ongezouten boter
– 3 theelepels bakpoeder
– 5 theelepels speculaaskruiden
– 1 snuf zout
– 7 eetlepels magere melk
– 1 ei + een scheutje magere melk
– olijfolie of boter om de vorm in te smeren

Overig
– een ronde bakvorm

Bereidingswijze:
Dag 1
Doe het amandelmeel en de honing in een kom en meng door elkaar tot er een kruimelig geheel ontstaat. Kneed tot een bal. Leg een stuk plastic folie op het aanrecht en stort hierin de amandelspijs. Pak de spijs in en bewaar in de koelkast. (Dit blijft zeker 2 tot 3 weken goed.)
Dag 2
– Vet de bakvorm in met wat olijfolie of boter.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng het bloem, de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout door elkaar.
– Voeg de boter en melk toe en kneed met de hand tot een stevige bal deeg.
– Verdeel het speculaas in twee delen, waarbij 1 deel iets groter is.
– Leg het grootste deel deeg tussen twee stukken bakpapier en rol uit tot een ronde lap deeg.
– Haal het bovenste vel bakpapier van het deeg, draai het onderste vel pakpapier met het deeg om en leg het in de vorm. Trek nu het bakpapier van het deeg en bekleed de vorm en randen.
– Rol het overige deeg op de zelfde manier uit tot deze groot genoeg om de speculaas te bedekken. Leg even weg.
– Kluts 1 ei in een kom. Doe de amandelspijs in een andere kom en voeg maximaal 2/3 van het ei toe en kneed tot de amandelspijs het ei heeft opgenomen.
– Kneed de spijs voorzichtig tot een schijf en leg deze in de taartvorm. Zorg dat de bodem bedekt is.
– Pak nu het bakpapier met het uitgerolde deeg, verwijder het bovenste vel, draai het onderste vel om, leg het deeg bovenop de spijs in de vorm, trek het vel bakpapier weg en maak de speculaas dicht.
– Kluts 1 ei en roer hier een scheut melk door. Smeer het speculaas in met dit mengsel.
– Garneer je speculaas met de amandelsnippers.
– Bak de gevulde speculaas in maximaal 30 minuten gaar.
Gevulde speculaas

Totale bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (+ 1 nacht wachttijd)


Heb jij een van deze recepten gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s