Zelf perenjam maken

Ik liep al een hele tijd met het idee om eens zelf jam te maken. Dus toen ik laatst meer dan een kilo peren kreeg, besloot ik gelijk aan de slag te gaan.

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Maar wat moet je nu precies gebruiken om jam te maken en hoe kun je de jam minder zoet maken?

Je leest overal op Internet dat er op 1 kilo fruit 1 kilo gelei suiker gaat. Ik las verschillende tips en besloot om 500 gram geleisuiker speciaal op ongeveer 1 kilo peren te gebruiken. Daardoor krijg je een halfzoete jam. Deze smaakt heerlijk op de kwarkbroodjes die vorige week online kwamen. Kijk je mee?

Ingrediënten voor 2 weckpotten jam van elk 500 ml:
– 1,1 kilo rijpe peren
– 500 gram geleisuiker speciaal

Bereidingswijze:
– Zet een grote pan water op het vuur, breng aan de kook en kook hierin de weckpotten (zonder ringen) gedurende 10 minuten. Spoel de ringen af.
– Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. (Ik hield afgewogen iets meer dan 1 kilo peren over.)
– Doe de blokjes peer in een pan en pureer.
– Meng de geleisuiker speciaal met het gepureerde fruit en breng het mengsel al roerend aan de kook.
– Laat de jam 1 minuut goed doorkoken.
– Haal de weckpotten na 10 minuten uit de pan en zet ze op een schone theedoek. Doe de ringen om de randen van de deksels.
– Vul de weckpotten tot de bovenrand met de dunne jam.
– Sluit de weckpotten goed af en zet ze 1 uur ondersteboven.
– Draai de potten dan weer om en laat de jam vervolgens helemaal afkoelen. Je zult zien dat de jam na een paar uur mooi dik is geworden.
– Bewaar de zelfgemaakte perenjam (ongeopend maximaal 1 jaar) op een koele, donkere plaats.
– Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.

Totale bereidingstijd: 10 minuten + 1 minuut + 8 uur afkoeltijd.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s