Brioche

Brood bakken is iets waar ik niet altijd geduld voor heb, omdat het moet rijzen. Toch vind ik het erg leuk om te doen en probeer ik mezelf steeds meer uit te dagen en verschillende recepten te maken.
Verse brioche met jam
Vandaag laat ik je dan ook het recept voor een heerlijke brioche zien. Zodra de brioche in de oven staat, ruikt je hele huis heerlijk. Ik was dan ook heel blij toen de brioche net zo heerlijk smaakte. De brioche wordt heerlijk fluffy, maar je moet hem niet te snel uit het cakeblik halen, want dan zakt hij in. Laat rustig afkoelen dus.

Ingrediënten voor 1 brioche:
– 300 gram speltbloem
– 120 milliliter, magere melk
– 2 eetlepels suiker + 3 theelepels suiker
– 1 ei op kamertemperatuur
– 125 gram roomboter op kamertemperatuur
– 7 gram gedroogde gist
– 6 gram keukenzout
– olijfolie

Bereidingswijze:
– Verwarm de melk in de magnetron tot het lauw is. Voeg de gist en 3 theelepels suiker bij de melk, roer door en zet even weg. Het mengsel gaat langzaam borrelen.
– Doe de speltbloem, 2 eetlepels suiker, het zout en het ei in kom.
– Doe de deeghaken in je mixer, giet de melk bij de bloem in de kom en kneed er een soepel deeg.
– Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe tot er een plakkerig deeg ontstaat.
– Smeer wat olijfolie op een werkblad (ik gebruik een snijplank) en kneed het deeg goed door. Trek een bolletje deeg uit elkaar en kijk of er een soort van kauwgomvliesje ontstaat. Dan is je deeg klaar.
– Vet een kom in met olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek en op een warme plek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.
– Haal het deeg na 45 minuten uit de kom en druk de lucht er uit.
– Draai 10 ballen uit het deeg en leg ze in een ingevet cakeblik.
– Dek het cakeblik af met de natte theedoek en laat opnieuw 45 minuten rijzen op een warme plek.
– Verwarm de oven voor op 180 graden en bak vervolgens de brioche in 25 minuten gaar.
– Laat het brood 10 minuten afkoelen in de vorm, haal dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 2 uur en 15 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s