Recensie: Lichter van William Cortvriendt

In Lichter ontrafelt Cortvriendt op basis van honderden wetenschappelijke publicaties de echte oorzaken van vetzucht en legt hij uit hoe we wel blijvend een gezond gewicht terugkrijgen. Dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten verkondigen al tientallen jaren grove onwaarheden over de oorzaken van overgewicht en hoe we kunnen afvallen. Zelfs de officiële gezondheidsinstanties, artsen en diëtisten maken zich hier schuldig aan. Hun advies ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg 100% van de gevallen en is de grootste medische misser ooit.

Vlak voor de lancering van Williams Cortvriendt’s boek Lichter ontving ik bovenstaande persbericht. Dit wekte mijn interesse en ik vroeg daarom een exemplaar van het boek aan.

Het boek
Het boek bestaat uit 17 hoofdstukken, 5 bijlages, referenties en een register. Ieder hoofdstuk leest snel weg en aan het einde staan punten die het hoofdstuk samenvatten. Ieder hoofdstuk staat vol referenties naar wetenschappelijke onderzoeken, maar die maken het boek niet droog. Cortvriendt’s schrijfstijl is erg prettig en boeit vanaf het begin.

Cortvriendt’s stellingen meer bewegen en minder eten helpt niet gewicht te verliezen en je kunt blijvend afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten vormen de basis van het boek. Hij baseert zijn stellingen op studies en ervaringen van kandidaten die zijn programma hebben gevolgd. Volgens hem blijkt hieruit dat de overheden, dieetgoeroe’s, diëtisten en voedingsdeskundigen het bij het verkeerde eind hebben.

Er zit zeker iets van waarheid in zijn eerste stelling, want het draait allemaal om welke voeding je nuttigt. Als je 4 keer in de week sport, maar slechte eetgewoontes hebt, zul je minder resultaten bereiken dan iemand die evenveel of minder sport maar wel op zijn of haar voeding let.

Maar om voedingsdeskundigen volledig onderuit te halen en beweren dat zijn methode de enige is die zal werken, gaat mij toch te ver. Ik vind het nogal wat om te beweren dat methodes waarmee heel veel mensen succesvol zijn afgevallen niet de juiste methodes zijn. Hier mag wat mij betreft een nuance worden aangebracht. Vooral als je bedenkt dat geen enkel lichaam hetzelfde is/werkt.

Cortvriendt heeft in dit boek echt de aanval geopend op suiker. Hij legt uit waarom met name light producten, suiker en industrieel bewerkte etenswaren boosdoeners zijn voor ons groeiende gewicht. Hij laat zien hoe onze bloedsuikerspiegel werkt en wat de invloed van insuline op ons gewicht is. Iets wat we volgens hem nog steeds sterk onderschatten.

Conclusie
Ik denk dan ook dat we kunnen concluderen dat we er nog lang niet uit zijn. Er zijn zoveel boeken geschreven door artsen en wetenschappers die elkaar volledig tegenspreken, waar uit blijkt dat niemand weet wat de waarheid is. Misschien als deze artsen en wetenschappers allemaal gaan samenwerken, dat we dan ooit komen tot de oplossing.

Nawoord
Ga ik mijn voeding nu helemaal aanpassen naar volvette producten? Het antwoord daarop is nee. Door mijn reflux mag ik geen volvette producten, dus blijf ik magere/light producten eten. Echter, was ik mij al wel bewust van de grotere hoeveelheden suiker in deze producten, (en suiker is volgens Cortvriendt de oorzaak dat mensen steeds dikker worden) dus probeer ik dat met de rest van mijn voeding te matigen.

Cortvriendt geeft ook aan dat men idealiter 3 maaltijden per dag nuttigt. In mijn geval is dat niet haalbaar, omdat ik juiste meerdere malen per dag kleinere porties moeten eten, omdat een grote maaltijd al gauw voor maagzuur zorgt.

Desalniettemin, heeft dit boek stof tot nadenken gegeven. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Disclaimer

Deze recensie is tot stand gekomen in samenwerking de Uitgeverij Lucht. Dat neemt niet weg dat ik altijd mijn eerlijke mening geef over een boek of (voedings)product.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s