Flammkuchen met kip en ui

Ik wilde al heel lang flammkuchen maken, dus toen het weer op een zaterdag minder zonnig was dan de dagen ervoor, besloot ik dan eindelijk aan de slag te gaan. Omdat ik liever niet teveel varkensvlees eet, besloot ik de traditionele flammkuchen met spek en ui om te toveren in een flammkuchen met kipreepjes en ui.

Het is eigenlijk verrassend makkelijk om flammkuchen te maken. Het enige is dat je het deeg even een uurtje moet laten rijzen en dat je dan pas weer verder kunt. Daarom is dit een ideaal weekend recept. Lekker als borrelhapje of als onderdeel van je avondeten. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn variant op de traditionele flammkuchen? Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten voor een grote flammkuchen:
– 300 gram bloem
– 4 gram instant gist
– 180 ml lauwwarm water
– 2 el olijfolie
– flinke snuf zout

Voor de toppings:
– 1 bakje kipreepjes
– 1 rode ui
– een bakje crème fraîche light
– zout en peper

Bereidingswijze:
Pak een grote kom en stort hierin de bloem. Voeg nu het zout aan de ene kant en het gist aan de andere kant toe. Let erop dat het zout en gist niet met elkaar in aanraking komen.
Doe nu het water en de olijfolie in de kom en kneed met handen tot een soepel deeg. In het begin lijkt het deeg erg plakkerig, maar na zo’n 10 tot 15 minuten zul je merken dat het elastisch wordt en nog lichtjes plakt.
Maak een bol van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. Na een uur is het deeg verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 230 graden en stel in op 18 minuten.
Leg nu een vel bakpapier op het aanrecht en rol hierop het deeg dun uit. Schuif het bakpapier en deeg op een bakplaat. Smeer nu de crème fraîche op het deeg en verdeel de kipreepjes erover. Snij de ui in ringen en verdeel ook deze over het deeg. Maak op smaak met zout en peper. (Wees niet te zuinig, want kipreepjes zijn minder zout dan spekjes.)

Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 graden. Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s