Sporten: 12 tips om (toch) te (blijven) sporten

Oké het is zover. Je hebt je vol goede moed ingeschreven bij de sportschool en de eerste maand ga je helemaal los, maar tegen de tijd dat je vier maanden bezig bent, betrap je jezelf erop dat je de sportschool iets te vaak overslaat. Je hebt eigenlijk totaal geen zin meer en wel iets beters te doen. Hoe voorkom je dit? Hieronder geef ik je twaalf tips om (toch) te (blijven) sporten.

1) Zoek een training die je leuk vindt.
Het mooie van een sportschool is dat je de mogelijkheid hebt om verschillende klasjes uit te proberen. Zo kom je erachter wat je leuk vindt en wat niet. Wees dus niet bang om een volle les binnen te stappen en vraag aan het begin van de les wat je er van kunt verwachten. Het is namelijk niet leuk als je een halve dansroutine moet uitvoeren, terwijl je (zoals ik) totaal geen gevoel voor ritme hebt.

2) Zoek kleding waarin je je goed voelt.
Iedereen is anders. En terwijl de een graag in een korte broek en een hemdje traint, draagt de ander liever een lange broek en een t-shirt. Ga op zoek naar kleding waarin je je goed voelt en die je ook leuk vindt.

3) Laat je niet intimideren.
Nou, daar sta je dan in je nieuwe outfit en je weet niet waar je moet beginnen. Laat je niet intimideren door al die apparaten en mensen die daar heel goed mee uit de voeten kunnen. De meeste sportscholen bieden wel een gratis introductie aan, waarin een trainer je uitleg geeft over de apparaten en een sportplan opstelt, maar als dat niet zo is, vraag dan gewoon aan een trainer of hij/zij je even op gang kan helpen.

4) Sport op vaste dagen en tijden.
Kijk in je agenda op welke dagen en tijdstippen je het beste zou kunnen sporten en zet deze dagen vast. Het is de bedoeling dat je niet van die dagen afwijkt. Dit vereist wat discipline, maar zal je helpen om het sporten als een vast onderdeel op te nemen in je agenda.

5) Zet je sporttas klaar.
Zorg dat je jouw sporttas klaarzet en zet hem in het zicht. Zo heb je geen excuses om niet te gaan, want je tas staat immers al klaar.

6) Zorg dat je op tijd gegeten hebt.
Persoonlijk kan ik niet op een lege maag sporten en de meningen zijn er nogal verdeeld over wat beter voor je is. Zorg ervoor dat je op tijd gegeten hebt, vooral als je ’s avonds na het eten gaat sporten. Niets is zo vervelend als oprispingen of buikpijn door een niet verteerde maaltijd. Je kunt natuurlijk ook een maaltijd meenemen naar je werk als je daar een magnetron hebt, of voor het sporten iets lichts eten en dan na het sporten alsnog je maaltijd opeten.

7)Zorg voor een goede muzieklijst.
Of je nu in de sportschool gewichten doet of hardloopt, een goede muzieklijst helpt je de training door. Zelf rende ik altijd op muziek van Scooter of Rammstein, omdat ik dan een goed tempo kon lopen. Daarnaast zorgt muziek ervoor dat je de tijd vergeet en voor je het weet ben je klaar.

8) Wissel je workouts af in tijd.
Je hoeft echt niet iedere keer een uur of langer te sporten. Er zijn lessen van 30-45 minuten die net zo effectief zijn. Ook als je niet helemaal fit bent, maar toch wilt sporten, dan hoef je dat echt niet een uur te doen. Staar je dus niet blind op de tijd, dat motiveert namelijk ook niet.

10) Wees niet te streng.
Als tip 4 geef ik je het advies om niet van je sportdagen af te wijken. Toch kan het een keer voorkomen, dat je niet kunt sporten, door drukte, ziekte of omdat je gewoon moe bent. Het is echt niet erg om een week minder te sporten, maar zorg dan wel dat je je de week erop gewoon weer aan je planning houdt. Zo voorkom je sporstress, maar blijf je ook gemotiveerd.

11) Wees trots op jezelf.
Soms gaat een training niet zoals je verwacht had. Het ging gewoon slecht. Wees toch trots op jezelf, want je hebt wel gesport! Er zullen namelijk altijd dagen zijn waarop het inderdaad voor jouw gevoel iets minder gaat, maar dat maakt helemaal niet uit. Je hebt namelijk toch bewogen!

12) Beloon jezelf.
Vooral als afvallen jouw reden is om te sporten, dan ben je natuurlijk streng op je dieetpatroon aan het letten. Toch moet je jezelf af en toe ook belonen. Trakteer jezelf op een lunch of ga ’s avonds lekker uit eten. Je komt echt niet ineens kilo’s aan van een avondje uit eten. Wil je jezelf niet belonen met eten? Koop dan dat kledingstuk of iets anders wat je graag wilt hebben als je een bepaald doel hebt behaald!

Dit waren enkele tips en trucs die je kunnen helpen om (toch) te (blijven) sporten. Heb je een van de hierboven genoemde tips geprobeerd of heb je een tip die jou motiveert om toch te gaan sporten als je motivatie ver te zoeken is of je gewoon niet in de stemming bent? Laat het me dan weten. Ik ben erg benieuwd.

4 gedachtes over “Sporten: 12 tips om (toch) te (blijven) sporten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s