Noten gezond of niet?

Sinds de nieuwe schijf van vijf uit is, zijn steeds meer mensen noten gaan eten. Ik at zelf al een tijdje ongebrande en ongezouten noten, maar sinds ik samenwoon eet ik toch regelmatiger walnoten en cashewnoten. Daarnaast was ik ook intensiever gaan sporten en nam ik ook proteïneshakes. In korte tijd zag ik mijn armen en benen gespierder worden, maar mijn gewicht nam ineens ook toe en dat konden niet ineens allemaal spieren zijn, want ik train niet als een bodybuilder.

Dus besloot ik eerst te stoppen met de shakes en toen dat niet hielp ging ik nadenken over wat er veranderd was in mijn eetpatroon. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik de laatste maanden wel heel veel noten had gegeten en nog steeds at, waardoor ik ongemerkt meer calorieën binnen kreeg dan de bedoeling was. Noten dragen zeker bij aan een gezond eetpatroon, maar dan moet je ze wel met mate eten. En ik at ze niet met mate. Dus ging ik voor mezelf na hoeveel noten een gezonde snack zouden zijn en waar ik dus niet van zou aankomen.

Ik heb in een overzicht gezet hoe 100 calorieën zich verhoudt tot het aantal noten dat je eet.

Soort noot
Paranoten
Walnoten
Macadamianoten
Cashewnoten
Pecannoten
Hazelnoten
Pinda’s
Pistachenoten
Pijnboompitten
100 calorieën
3 stuks
4 stuks
5 stuks
10 stuks
10 stuks
11 stuks
17 stuks
30 stuks
72 stuks

Algemene feiten over noten
– Noten bevatten veel eiwit, ijzer, vitamine E en B-vitaminen.
– Noten geven veel energie door de hoeveelheid vet die in noten zit. Het gaat echter om natuurlijke vetten en geen transvetten.
– Het beste is om gemengde noten te eten, zodat je alle verschillende voedingstoffen binnenkrijgt.
– Zolang je niet teveel noten eet, zul je er niet van aankomen.
– Noten zijn een goede vleesvervanger.

Ik koop trouwens de ongezouten en ongebrande cashewnoten en walnoten van de Lidl. Deze zijn prijstechnisch het voordeligst.

2 gedachtes over “Noten gezond of niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s