Tips & tricks: 10 tips om sneller te koken

Je kent het vast wel. Je komt thuis na een lange werkdag en je moet nog koken en eigenlijk heb je daar helemaal geen zin in, omdat je gewoon lui aan je avond wilt beginnen. Of je wilt een ovengerecht maken, maar ziet er tegenop, omdat het gerecht tenminste een half uur in de oven moet.

Om het leven wat makkelijker te maken geef ik je hieronder tien tips om sneller te koken.

1) Zet de waterkoker aan.
Wacht niet tot het water in de pan kookt, maar versnel het kookproces door het water vast in de waterkoker voor te koken. Dit scheelt je ontzettend veel tijd. Heb je geen waterkoker, zet dan gelijk als je thuiskomt (nog voor je je jas uit hebt gedaan) een pan water met het deksel op het vuur. Tegen de tijd dat je gaat koken, kookt het water.

2)Verwarm de oven voor.
Zoals je in mijn recepten ziet, is stap een bij mij altijd: verwarm de oven voor. Niets is irritanter dan te moeten wachten tot de oven warm genoeg is. Dus voordat je met de rest van het recept begint, voorverwarmen.

3. Bedenk wat je nodig hebt.
Neem de tijd om te bedenken wat je allemaal nodig hebt voor het gerecht. Leg vooraf de ingrediënten klaar en zorg ook dat je alle tools bij de hand hebt. Je wilt niet midden in het kneden van een brood met je deeghanden nog in een lade moeten rommelen voor een ingrediënt. Daarnaast werk je veel sneller als je alles al klaar ligt. Vergeet ook niet het recept goed door te lezen en even te kijken of je alle stappen snapt.
Erwtensoep_zonder varkensvlees_lovetocookhealthy

4. Wassen en snijden van de ingrediënten.
Zorg dat je voor je met het daadwerkelijke koken begint, alle ingrediënten hebt gewassen en gesneden.
Als je weet dat je de volgende dag weinig tijd hebt om te koken, kun je de groente ook de avond van tevoren wassen en snijden. Ik doe dit meestal met spruitjes, die maak ik voor de tv schoon en zet ze dan met een snuf zout onder water. De volgende dag hoef ik ze dan alleen maar af te spoelen en in de stoompan te stomen.

5. Zachte boter
Ken je dat? Je wilt een cake bakken maar de boter is niet op kamertemperatuur? Love to cook healthy heeft de oplossing: rasp de boter. Het is dan namelijk veel sneller zacht en dus hoef je niet uren te wachten.

6. Klein is fijn.
Als je groente gaat roerbakken, zorg dat dat je deze zo fijn mogelijk snijdt. Het is dan sneller gaar en het scheelt ontzettend veel kooktijd.

7. Afvalbakje op het aanrecht.
Maak een afvalbakje op het aanrecht, zodat je niet telkens met de afval naar de prullebak hoeft te lopen. Dit scheelt je een aantal loopjes naar de vuilnisbak en je verkomt dat je na het koken allemaal afvalrestjes op de vloer hebt liggen. Er is namelijk meer kans dat je iets laat vallen tijdens de loopjes naar de vuilnisbak, dan wanneer je alles in een keer weg gooit.

8. Ontdooien.
Haal de avond ervoor of ’s ochtends het vlees uit de vriezer en leg op een bordje in de koelkast. Als je dan ’s avonds gaat koken is het vlees al ontdooid en kun je gelijk beginnen.

9. Gebruik bevroren groente en fruit.
Heb je echt geen tijd om die sperziebonen te doppen of broccoli te wassen en snijden? Gebruik dan bevroren groente. Dit scheelt je toch zo twintig minuten kooktijd. Er is echt niets mis met bevroren groente of fruit.

10. Meal preppen.
Heb je een dag extra tijd, maak dan maaltijden vooruit of maak extra porties en vries deze in. Op drukke dagen hoef je alleen maar ’s ochtends jouw eten uit de vriezer te halen en in de koelkast te doen en ’s avonds op te warmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s