Koekjes bakken is iets waar ik geen genoeg van kan krijgen. Ik vind het erg leuk om verschillende recepten uit te proberen en te variëren met smaken.
Deze speculaaskoekjes laten het hele huis heerlijk ruiken en doen denken aan Sinterklaas. Ze zijn dan ook ideaal om te bakken voor Sinterklaasavond.
Ingrediënten:
– 250 gram speltbloem
– 180 gram ongezouten boter, in blokjes
– 120 gram kokosbloesemsuiker
– 1 ei (M)
– 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
– een snuf zout
Bereidingswijze:
– Doe het ei in een grote kom en klop los. Giet de helft in een bakje en zet weg.
– Doe overige ingrediënten bij het halve ei in de grote kom en kneed met je handen tot een deegbal.
– Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 175 graden en stel in op 15 minuten.
– Bestrooi het werkblad met wat bloem en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Verdeel het deeg in 2 ballen (bewaar 1 bal zolang in de koelkast), rol een deel uit en steek met vormpjes koekjes uit.*
– Leg de koekjes op de bakplaat, besmeer ze met het overgebleven ei en bak ze in maximaal 15 minuten gaar.
– Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
– Herhaal bovenstaande stappen tot het deeg op is.
– Bewaar de koekjes in een trommel en dan blijven ze een paar dagen goed.
– Eet smakelijk!
*Hoe dunner het koekje, hoe korter de baktijd. Blijf dus goed bij de oven als je dunnere koekjes maakt en haal de koekjes er na 8-10 minuten uit.
Totale bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!