Review: de FIT methode, het boek

Een tijd terug ontving ik het boek De FIT Methode van Fit.nl. Een boek dat gelijk mijn aandacht trok, omdat er, in tegenstelling tot boeken over afvallen, op de kaft nergens over afvallen wordt gesproken, maar over een plan voor een fit lichaam.

Het boek is samengesteld door personal coaches, sportdiëtisten & professionals.

Wat is de FIT methode?
De FIT methode is een boek dat je aan het fit lichaam helpt. Het boek is opgedeeld in verschillende delen:

1) Meten = weten
2) Mindset
3) Beweging en training
4) Herstel
5) Voeding

Deel 1 – Meten = weten
In dit eerste deel van het boek formuleer je jouw doel en leg je jouw beginsituatie vast. Het boek vertelt allereerst over FIT.nl en hun visie. Daarnaast leer je meetbare doelen stellen, hoe je lichaamsmetingen moet verrichten en hoe je vooruitgang kunt bijhouden. De makers van het boek sporen je aan om voor en na foto’s te maken en deze te delen op social media als stok achter de rug. Hoewel ik het idee van het maken van voor en na foto’s zeker goed vind, ben ik niet fan van het delen op social media. Ik zou dat soort foto’s toch liever privé houden.

Deel 2 – Mindset
In dit deel van het boek wordt er gesproken over mindset. Er komen verschillende vraagstukken aan bod zoals:
– Het volhouden van je fitdoel.
– Waar haal je je motivatie vandaan.
– Hoe creëer je gezonde gewoontes.
– Hoe lang het duurt voordat iets een gewoonte wordt.
– Hoe kun je de draad oppakken na een motivatiedip.
Een van de beste tips die ze geven is om het roer niet in een keer om te gooien, maar stap voor stap.

Deel 3 – Beweging en training
In dit deel leer je alle basiskennis die je nodig hebt voor je gaat trainen. Er wordt gekeken naar spieropbouw, afvallen, conditie trainen en gewoon fitter worden.

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:
– Energiebronnen
– Spieropbouw
– Hartslag
– Warming-up en rekken
– Het gebruik van de foam roller
– De beste cardiovorm
– Hoe vaak en wanneer moet je trainen
– Krachttraining
– Welke actitiveiten verbranden de meeste calorieën

De makers van het boek laten hun favoriete oefeningen zien. Daarnaast kun je ook oefeningen vinden voor specifieke spiergroepen. Dit deel is een van de uitgebreidste hoofdstukken en alles wat je moet weten over beweging en training komt aan bod.

Deel 4 – Herstel
In dit deel wordt gesproken over herstel en waarom dit belangrijk is om vooruitgang te boeken. De makers van de FIT methode vertellen wat zijn onder rust en herstel verstaan, hoeveel rust je nodig hebt, waarom je slaap belangrijk is en hoe je deze verbetert.

Daarnaast wordt er een stuk gewijd aan overtraining en hoe je dit kunt herkennen.

Deel 5 – Voeding
In dit deel wordt gesproken over gezonde voeding en wat een gezond voedingspatroon is. Daarnaast leer je hoe je een optimaal voedingsschema opstelt die bij jouw doel past.

Er wordt gesproken over eiwitrijk eten, wat je voor en na een training moet eten, en ook vitamines en supplementen komen aan de beurt.
Er staan lijsten in het boek met producten die je beter kunt vervangen voor andere, betere producten.

Conclusie
De FIT methode is een boek waarin in makkelijke bewoording wordt uitgelegd hoe je een fitter lichaam kunt krijgen. Er worden goede suggesties gedaan om jouw ideale lichaam te behalen. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Het boek heeft in tegenstelling tot andere methodes of boeken geen strengen ondertoon waarbij dingen verplicht/verboden worden. Er worden je allemaal hulpmiddelen aangereikt om jouw doel te halen en voor bekende valkuilen zoals motivatiedips worden tips gegeven.

Op de site van Fit.nl worden twee pakketten aangeboden:

1) Het boek
Dit pakket bestaat uit een hardcopy boek, een digitale versie die je gratis kunt downloaden, fitnessschema’s, thuistrainingsschema’s en hardloopschema’s,. Daarnaast is er een oefeningenbibliotheek met video’s over de beste uitvoering van de oefeningen.

2) De complete FIT Methode
Naast alles wat je bij pakket 1 krijgt, krijg je hier nog toegang tot de FIT-app met daarin persoonlijke en extra schema’s, 14 gepersonaliseerde voedingsschema’s met meer dan 40 recepten. Toegang tot de Food-app. Drie maanden e-mails voor motivatie en extra tips. Drie maanden toegang tot de FIT-community & app. Webinars voor vragen en extra tips.

Ik heb zelf pakket 1 ontvangen en daarmee heb je al een heel volledig pakket. Ik denk zelf dat met alle apps die er bestaan voor het tracken van voeding en mealplans, je met het boek al heel ver kunt komen.
Over het algemeen is dit een heel compleet boek. In mijn ogen zeer geschikt voor mensen die willen beginnen met sporten of net begonnen zijn, maar nog niet weten wat voor hen het beste is. De makers van het boek draaien niet om de feiten heen, refereren naar wetenschappelijke onderzoeken en mocht er nog geen duidelijk antwoord zijn dan raden ze aan om te doen wat voor jou werkt. Luister naar je lichaam dus.

Wil je meer weten? Kijk dan op de site van Fit.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s