Is gember gezond?

Als je mijn Instagram volgt, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat ik vaak kruidenthee drink. De reden hiervoor is dat ik, in verband met mijn reflux, cafeïne en theïne moet vermijden. Nu ben ik erg fan van verse muntthee (zonder honing) en nu sinds kort ook van pure gemberthee.
gemberthee-lovetocookhealthy
Gember is gezond
Gember is hartstikke gezond voor je! Dus zet eens wat waker een kopje gemberthee of verwerk het in gerechten, bijvoorbeeld door je zelfgemaakte nasi of curry!
In gember zitten namelijk heel veel genezende voedingstoffen en het kan hulp bieden bij verschillende kwalen. Maar waar kan gember dan precies bij helpen? Hieronder vind je een aantal werkingen.

1. Artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten met verschillende oorzaken. Gember zou hierbij verlichting van de symptomen kunnen geven, omdat gember ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

2. Prikkelbare Darm Syndroom
Mensen met PDS zouden ook baat hebben bij gember, omdat deze het opgeblazen gevoel wegneemt.

3. Darmen en winderigheid
Gember is sowieso erg goed voor de darmen, want het zorgt voor minder gasvorming en verbetert de stoelgang.

4. Bloedcirculatie
Gember verbetert de bloedcirculatie, dus mensen die vaak kouden handen of voeten hebben zouden eens wat vaker gemberthee moeten drinken.

5. Maagzuur en andere maagproblemen
Mensen met maagzuur zouden ook baat hebben bij gember. Het zou namelijk het maagzuur gedeeltelijk absorberen en voorkomen dat de sluitspier van de slokdarm verzwakt. Het brengt als het ware je maag tot rust.
Ook helpt gember tegen misselijkheid, reisziekte en ochtendmisselijkheid. Overleg bij zwangerschap wel altijd even met je arts.

6. Cholesterol
Gember helpt het slechte cholesterol (LDL) in je bloed te verminderen en ook bij andere hartziektes.

7. Griep en verkoudheid
Gember versterkt je immuunsysteem, dus is het niet gek dat mensen met verkoudheid of griep wordt aangeraden om verse gemberthee te drinken. Een recept dat het altijd goed doet is verse gember, citroen en honing, maar probeer ook eens verse gember met kaneel. Gember zou ook helpen het slijm in de longen te verminderen, dus probeer dit recept zeker eens uit!

8. Gewichtsverlies
Gember stimuleert de spijsvertering en verwijdert afvalstoffen. Daarnaast verhoogt het je lichaamstemperatuur en helpt zo calorieën verbranden. Ook zorgt het voor het verzadigd gevoel.

9. Bloedsuikerspiegel

Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Drink daarom en glas gemberthee met de lunch, zo voorkom je een middagdip.

10. Spier- en menstruatiepijn
Gember helpt ook bij spier- en menstruatiepijn. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat gember pijn verlichtend werkt. Dus voordat je naar de ibuprofen of andere pijnstillers grijpt, probeer dan eerst een wat gemberthee.

Negatieve bijwerkingen
Ondanks alle positieve werkingen, zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet gaan houden wanneer je gember gaat nuttigen.

Bloedverdunnend
Gember werkt bloed verdunnend, dus overleg altijd met je arts als je gember wilt gebruiken, terwijl je bloedverdunners slikt.

Verwarmend
Gember verwarmt het lichaam, dus als je last van opvlieger of nachtzweten hebt, kijk dan even aan of het gebruik van gember dit niet erger maakt. En pas ook op met paracetamol als je gemberthee drinkt.

Galstenen
Kijk ook uit met gember als je last hebt van galstenen of problemen met je galblaas hebt. Gember kan namelijk de afgifte van gal(zuur) verhogen.

Mijn oordeel
Ik drink nu inmiddels een tijdje gemberthee en mijn maag is een stuk rustiger dan voorheen. Ook heb ik niet de hele dag door meer koude handen en voeten, dus hier lijk ik ook baat bij te hebben.
Ik moet alleen geen gemberthee drinken voor ik naar bed ga, want dan heb ik meer last van nachtelijk zweten heb ik gemerkt.

Drink jij ook gemberthee? En wat vind je daarvan?

Disclaimer: Ik ben geen afgestudeerd voedingsdeskundige en heb deze blog geschreven aan de hand van informatie op verschillende websites en uit verschillende medische onderzoeken.

4 gedachtes over “Is gember gezond?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s