Reflux

In 2011 werd bij mij reflux geconstateerd, veroorzaakt door een slechtsluitende slokdarm en als gevolg daarvan werd ik door de arts op een streng dieet gezet door de arts. Gedurende meer dan zes maanden ontbeet ik met magere yoghurt en een banaan, bestond mijn lunch uit volkoren brood met mager beleg en at ik ’s avonds vis of (mager) vlees van de gril, gestoomde groente en droge volkoren rijst of volkoren pasta.

Inmiddels eet ik veel meer dan het strenge dieet uit mijn herstelperiode, maar nog altijd zijn er verboden producten/dranken. Deze lijst met producten ligt aan de basis van Lovetocookhealthy, want in veel recepten die ik tegenkom zitten ingrediënten die ik niet mag eten, zit teveel vet of zijn de gerechten zo machtig dat ik last krijg van mijn reflux. Dus besloot ik, nu ik na een paar jaar al veel meer kan eten, een food blog te beginnen. Ik probeer zo mager mogelijk te koken en tegelijkertijd niet te tijdrovend. Tuurlijk zijn er ook wel eens vette(re) gerechten op mijn site, maar daar moet ik dan niet teveel van eten.

In deze blog zal ik wat dieper ingaan op de invloed die reflux op mijn eetgewoontes heeft. Zo is er een lijst met verboden producten en een lijst met producten die ik met mate mag eten.

Verboden producten
– Citrusvruchten
– Cafeïne/Theïne
– Alcohol
– Rauwe tomaten
– Vet/gefrituurd eten
– Bladerdeeg
– Roomproducten
– Zeer pittige/gekruide gerechten

Producten die ik met mate mag eten
– Tomatensauzen
– Chocolade
– Melkproducten (alles mager)
– Koolproducten
– Producten met kleur- en zoetstoffen.
– Pepermunt
– Frisdranken

Deze producten eet ik met mate, bijvoorbeeld: als ik pasta met tomatensaus heb gegeten, moet ik niet diezelfde dag chocolade eten, want dan krijg ik klachten. Teveel koolproducten zorgen voor gas in de maag, waardoor slokdarm niet goed dicht gaat en ik dus ook klachten krijg.

Er valt prima te leven met reflux. Ik neem dagelijks een dosis maagzuurremmers in en geef als ik uit eten ben altijd aan wat ik wel en niet mag eten. Daar is gelukkig tot nu toe altijd begrip voor.

Is het vervelend om altijd op je eten te moeten letten?
Ja, soms wel. Vooral als je uit eten gaat en er op de menukaart maar twee dingen staan die je wel kunt eten. Of als je in een restaurant komt en er alleen maar friet bij de gerechten wordt geserveerd. Soms voel ik me ook wel bezwaard dat mensen rekening moeten houden met mij als ze voor me koken. Aan de andere kant heeft het ook voordelen, doordat ik zo op mijn eten let, kom ik ook niet snel aan. En ik kan gerust drie bolletjes sorbetijs nemen, want er zitten veel minder caloriëen in dan in roomijs en het ligt lichter op de maag.

Mag je dan helemaal geen junkfood meer?
Nee, tuurlijk mag je wel iets, maar ik kies voor de gezondere optie. In plaats van gewone chips, kies ik chips uit de oven. Roomijs kun je vervangen voor yoghurtijs of nog beter sorbetijs. Zelfgemaakte patat uit de oven is ook lekker en inmiddels zijn er zelfs kroketten die je in de oven kunt maken. Dus het valt best mee.

Geen alcohol? Nooit meer?
Nee, ik drink geen alcohol meer. In plaats daarvan drink ik alcoholvrije radlers of alcoholvrije wijn. Maar ook met het alcoholvrije bier moet ik oppassen, want de bubbels kunnen de refluxklachten verergeren.

Zijn er andere factoren die de klachten verergeren?
Ja, stress is naast voedsel een van de grootste triggers. Daarnaast heb ik in de herfst en lente altijd ergere klachten. Stress is in 2011 waarschijnlijk ook de oorzaak geweest dat de reflux zich zo heftig manifesteerde. Nu ik heb meegemaakt hoe heftig het kan zijn, let ik extra goed op dat het niet nog eens gebeurt.

Hoe uiten deze klachten zich?
Een voortdurend brandend gevoel achter in de keel, oprispingen van eten, in klein tijdsbestek veel boeren laten, misselijkheid, kramp onder in de buik en in de buurt van het hart, die lijkt op steken in het hart en in het ergste geval overgeven.

Wat kun je nog meer doen om reflux tegen te gaan?
Enkele tips die ik destijds meekreeg:
– Draag geen knellende kleding rondom de buik/borst.
– Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
– Stop met roken als je rookt, door roken verslapt de spier van de slokdarm en sluit je maag niet goed af.
– Eet gevarieerd, kleinere porties en meerdere keren op een dag.
– Ga niet gelijk na het eten liggen, want dan kan het eten terugstromen.
– Buk niet voorover, vooral als je net gegeten hebt.

Als ik nu terugkijk naar het jaar 2011 en de tijd ervoor, realiseer ik mij dat mijn eetpatroon niet zo goed was als ik dacht. Ik at veel te vet en was een secret eater. Ondanks dat ik regelmatig sportte, was het lastig om op gewicht te blijven. Ik eet nu in verhouding meer, maar veel gezonder en mijn gewicht is stabiel. Door het dieet, zijn de refluxklachten stukken minder en ik voel me over het algemeen veel fitter. Dus achteraf heeft die reflux mij een gezonde leefstijl opgeleverd, waar ook ruimte is voor snoepen en snacken, al doe ik dat met mate.

Heb je nog een vraag voor mij? Laat dan een reactie achter.

4 gedachtes over “Reflux

  1. Misschien hoort dit hier niet maar ik heb ook al jaren reflux en slik daar medicijnen voor eerst omeprazol momenteel pantoprazol maat mijn klachten zijn heviger dan ooit.ben gisteren naar de diëtist geweest omdat ik niet meer af mocht vallen die heeft bij volle melkproducten geadviceerd en vaker brood te eten.heb dat gedaan maar ik lig te kronkelen in bed van de pijn.er is mij nooit gezegt om een dieet te volgen zoals jij hebt gedaan
    Neem je ook medicijnen voor je reflux

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s