Superfoods

Superfoods zijn niet meer weg te denken uit de winkels. Waren ze eerst alleen in bepaalde winkels te vinden en alleen beschikbaar voor mensen met een dikke portemonnee, nu kun je ze overal tegen een normale prijs kopen. Maar wat zijn superfoods? Wat doen ze? Wat zijn de bijwerkingen? Ik heb twee van de meest genoemde superfoods nader onderzocht.

Chiazaad
De meeste mensen leggen de chiazaden eerst in een bakje met lauw water, zodat ze een gelstructuur krijgen en makkelijk te eten zijn. Aan chiazaden worden allerlei voedende, kanker genezende en gewichtsreducerende eigenschappen toegedacht. De zaden bevatten zeker veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B17, calcium, omega-3 vetzuren, magnesium en ijzer.

Maar wat veel mensen niet weten is dat de zaden een bloedverdunnende werking hebben. Mensen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden. Daarnaast kan de langdurige dagelijkse inname van chiazaden in redelijk grote hoeveelheden leiden tot verslaving. Chiazaad bevat namelijk veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.

Sommige mensen hebben allergische reacties gekregen van het eten van chiazaad. Daarnaast wordt zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven afgeraden om het te eten, omdat niet duidelijk is wat de bijwerkingen zijn.

Goji bessen
Aan goji bessen worden veel positieve effecten toegeschreven met name bij verschillende chronische ziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, koorts en leeftijdsgerelateerde oogproblemen. Ze worden verwerkt in sappen, wijnen en medicijnen en kunnen zowel rauw, gedroogd als gekookt gegeten worden.

Gojibessen zijn bessen van de Boksdoorn, een plant uit de nachtschadefamilie die stamt uit Azië. Ze bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen die kunnen meehelpen om kanker en hart en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zouden de antioxidanten ook het immuunsysteem kunnen stimuleren en het cholesterol helpen verlagen. De positieve effecten op het immuunsysteem zorgt er ook voor dat gojibessen een positief effect hebben op de ziekte van Crohn en andere inflammatoire darmaandoeningen.

Van antioxidanten wordt beweerd dat dit het verouderingsproces kan vertragen. Ook bevatten ze veel vitamine A die het verouderingsproces tegen gaat.

Net als bij chiazaad kunnen goji bessen ook bijwerkingen hebben. Personen die last hebben van een pollenallergie kunnen beter voorzichtig zijn met het overmatig eten van goji bessen, omdat ze deze allergie kunnen verergeren. Een veel gevaarlijkere bijwerking van goji bessen is het effect dat ze hebben op de bloedstolling. Ook patiënten die andere medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling moeten voorzichtig zijn met het eten van goji bessen. Een onderzoek toonde aan dat stoffen uit goji bessen een sterke interactie aangaan met het antitrombose medicijn warfarine. De bessen vallen overigens onder de nachtschadefamilie, dus pas op als je hiervoor gevoelig bent. Zwangere vrouwen worden ook afgeraden goji bessen te eten.

Mijn mening? Ik heb eerst de kat uit de boom gekeken en gewacht tot de superfoodstorm overgewaaid was. (Nou ben ik ook heel koppig als het om trends gaat en ren dan heel hard de andere kant op) Dus proefde ik afgelopen week eindelijk eens goji bessen en ik vind ze vies. Chiazaad laat ik zitten, Ik houd het liever bij superfoods als broccoli, havermout en kiwi’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s