Ik publiceerde al eerder een recept voor bladerdeegmolentjes met de fijn gezeefde rozenbotteljam van Bonne Maman die ik kreeg met de Foodybox herfst van Kroon op het werk.
Ik vond dat de jam nog een shout out nodig had, dus besloot ik er een Italiaanse crostata mee te maken. Dit is een heerlijke jamtaart die je zeker vaker gaat maken. Lees je mee hoe je ze maakt?

Ingrediënten:
– 300 gram bloem
– 150 gram ongezouten roomboter
– 150 gram suiker
– 225 gram rozenbotteljam fijn gezeefd van Bonne Maman
– 1/2 theelepel bakingsoda
– 4 eieren (m)
Bereidingswijze:
– Doe de bloem, suiker en baking soda in een kom en roer door elkaar.
– Voeg 1 heel ei toe en van de andere 3 voeg je alleen het eigeel toe. (Bewaar het eiwit voor later)
– Kneed met je handen de ingrediënten door elkaar en maak hier een deegbal van.
– Doe het deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht).
– Vet een taartvorm in met wat boter of bakspray.
– Pak 2/3 van het deeg en bekleed hiermee de bodem van de vorm en maak gelijk ook een randje. Het deeg kan (zoals bij mij) ontzettend plakken, dus als uitrollen niet lukt, laat de deegroller dan liggen en bekleed de taartvorm met stukjes deeg totdat de boden bedekt is en je een rand hebt gemaakt.
– Verdeel de rozenbotteljam gelijkmatig over de bodem.
– Maak met de overgebleven deeg het raster van de crostata. Dit doe je zoals bij een appeltaart door voorzichtig slierten te rollen en deze een voor een op de taart te leggen.
– Druk de slierten voorzichtig vast tegen de rand van de crostata en vouw de rand voorzichtig een beetje terug op de uiteinden van de slierten.
– Smeer het raster en de rand in met het bewaarde eiwit.
– Snijd met een scherp mes voorzichtig de rand los van de bakvorm en zet hem dan voor 40 minuten in de oven.
– Laat de crostata helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.
– Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 2 uur.
- Je kunt ook andere jam gebruiken, zoals aardbeienjam, frambozenjam, etc.
** Je koopt Bonne Maman fijn gezeefd bij de Jumbo of Albert Heijn.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!
