Gevulde speculaasstaaf

Deze gevulde speculaasstaaf wilde ik al een hele tijd maken en nu is het dan eindelijk zover. Deze gevulde speculaasstaaf is heel makkelijk te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de amandelspijs een dag van tevoren maakt. Wil je dat niet, koop dan de amandelspijs in de winkel om niet te hoeven wachten en sla dag 1 in het recept over.
Gevulde-speculaasstaaf-lovetocookhealthy.nl
Ik durf te wedden dat deze gevulde speculaas snel op is. Bij ons thuis was dat wel het geval. Lees je mee met het recept?

Ingrediënten:
Voor de spijs
– 200 gram amandelmeel
– 150 gram honing
– 1 ei (bewaar deze tot dag 2)

of

– een pakje amandelspijs

Voor de speculaasstaaf
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 100 gram koude ongezouten boter
– 125 gram donkere basterdsuiker
– 4 theelepels speculaaskruiden
– 1 snuf zout
– 5 eetlepels magere melk
– 1 ei (om de gevulde speculaasstaaf in te smeren)
– decoratieamandelen

Bereidingswijze:
Dag 1
Doe het amandelmeel en de honing in een kom en meng door elkaar tot er een kruimelig geheel ontstaat. Kneed tot een bal. Leg een stuk plastic folie op het aanrecht en stort hierin de amandelspijs. Pak de spijs in en bewaar in de koelkast. (Dit blijft zeker 2 tot 3 weken goed.)
Dag 2
– Doe het zelfrijzend bakmeel, de boter, donkere basterdsuiker, zout en speculaaskruiden in een kom.
– Voeg de melk toe en kneed met de hand tot een stevige bal deeg.
– Verpak het deeg in folie en leg een uur in de koelkast.
Indien je ervoor kiest zelf amandelspijs te maken:
– Kluts 1 ei in een kom. Doe de amandelspijs in een andere kom en voeg maximaal 2/3 van het ei toe en kneed tot de amandelspijs het ei heeft opgenomen.
– Kneed de spijs voorzichtig tot een rol van 25 cm en leg even weg.
Indien je ervoor kiest om kant-en-klare amandelspijs te gebruiken:
– Volg de instructies op de verpakking om de amandelspijs klaar te maken en kneed daarna voorzichtig tot een rol van 25 cm en leg even weg.
– Haal het deeg uit de koelkast en rol tot een rechthoek van 30 cm lang die tegelijk breed genoeg is om de amandelspijs in te rollen.
– Leg de amandelspijs aan de rechterkant van het deeg (aan de lange kant) en rol voorzichtig tot een staaf. Leg de rol met de naad naar beneden en vouw de uiteinden naar binnen en druk goed aan.
– Leg de gevulde speculaasstaaf op bakpapier en laat nog even 15 minuten koud worden in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 160 graden.
– Decoreer de gevulde speculaasstaaf met de amandelen, kluts het ei los en smeer de gevulde speculaasstaaf in met het ei.
– Bak de gevulde speculaas in 35 minuten gaar.
Gevulde-speculaasstaaf-lovetocookhealthy.nl

Totale bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten (+ 1 nacht wachttijd)


Heb jij een van deze recepten gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Een gedachte over “Gevulde speculaasstaaf

Plaats een reactie