Zweedse kaneelbroodjes – Kanelbullar

Op vakantie in Zweden aten wij Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes. We hebben ze in alle varianten gehad, met parelsuiker, poedersuiker, botercrème, noem maar op. Eenmaal thuis van vakantie heb ik ze zelf gemaakt.

Ik maakte ze zonder suiker, maar wees vrij om dit toe te voegen. Lees je mee voor het recept?

Ingrediënten voor 10 kanelbullar

Broodjesdeeg
– 420 gram patentbloem
– 1 zakje droge gist
– 50 gram kristalsuiker
– 250 ml melk (lauw)
– 1 volle theelepel kardemom
-75 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur en in kleine blokjes)
– 1 snufje zout

Vulling
– 50 gram lichtbruine basterdsuiker
– 75 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
– 1 volle eetlepel kaneel

Extra
– 1 ei

Bereidingswijze:
– Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom, maar zorg dat het gist en zout elkaar niet raken.
– Mix de ingrediënten met deeghaken in 5 minuten tot een mooi deeg.
– Doe het deeg in een schone kom, dek deze af met een schone theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek. (Ik zette mijn kom in de trapkast, daar is het altijd warm, omdat de leidingen daar lopen.)
– Roer tijdens het wachten de lichtbruine basterdsuiker, roomboter en kaneel tot een mooie vulling. Het lijkt weinig, maar dat komt goed.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek en smeer de vulling hierop.
– Klap de zijkanten naar binnen en rol met de deegroller over het deeg, zodat het nog wat langer wordt.
– Maak met een pizzaroller 10 repen en snijd de repen vervolgens net niet helemaal door in de lengte.
– Pak een reep deeg en draai de twee helften om elkaar heen, rol ze dan op tot een bol en druk het uiteinde onder het broodje. Leg het broodje op de bakplaat.
– Herhaal bovenstaande stappen, totdat je 10 broodjes hebt.
– Dek de bakplaat weer af met de theedoek en laat 45 minuten rusten.
– Klop het ei los en smeer de broodjes in met het ei.
– Bak ze vervolgens 14 minuten op 200 graden.
– Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 2 uur en 45 minuten 

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook  met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Plaats een reactie