Vanillevla (basisrecept)

Ik houd al jaren een lijstje bij met gerechten die ik eens wil maken en vanillevla stond al erg lang op dit lijstje. Toen er in de Foodybox kerst van Kroon op het werk een vanillestokje van Silvo zat, wist ik dat het tijd was om eindelijk eens zelf vanillevla te maken.

Vanillevla is op zich niet moeilijk te maken, maar je moet de stappen wel goed volgen. Zelf had ik mijn fornuis te laag staan, waardoor de vla in eerste instantie niet indikte. Uiteindelijk kwam dat goed toen ik het fornuis hoger zette. Ook moet je heel goed, ik herhaal heel goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Ik goot de vla zelf nog door een zeef voor ik het liet afkoelen in een kan. Mocht je alsnog klontjes zien nadat de vla is afgekoeld en ingedikt, kun je hem voor het serveren nog eens zeven. Lees je mee voor het recept?

Ingrediënten:
– 1 liter volle melk
– 1 vanillestokje
– 3 eidooiers
– 75 gram kristalsuiker
– 50 gram maïzena

Bereidingswijze:
– Doe de melk in een ruime pan. Snijd het vanillestokje door de lengte open schraap het merg eruit en doe dit bij de melk. Doe ook het vanillestokje zelf in de pan en breng de melk aan de kook.
– Zodra de melk kookt, zet je het fornuis zachter en laat je de vanille 15 minuten intrekken in de melk. Haal het vanillestokje uit de melk, maar gooi deze niet weg.
– Meng ondertussen de eidooiers, kristalsuikers en maïzena met een garde in een steelpan. Schrik niet als dit een grote homp wordt, dit komt goed. Blijf rustig mengen.
– Voeg dan beetje bij beetje de melk al roerend toe. Voeg pas weer melk toe als alles goed gemengd is en je geen klontjes hebt.
– Wanneer je alle melk hebt toegevoegd, zet je het steelpannetje op het fornuis en kook je de vla al roerend nog ongeveer 5 minuten, tot het dikker wordt.
– Zet een zeef op de kan/pot waarin je de vla wilt bewaren en giet de vla door de zeef in de kan. Voeg nu het vanillestokje weer toe voor extra smaak.
– Dek de kan af met vershoudfolie en laat eerst even afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast.
– Verwijder voor het serveren van de vla het vanillestokje.
– Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 30 minuten + een paar uur wachttijd..

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Plaats een reactie