Albóndigas in amandelsaus

Op Lovetocookhealthy staan een aantal tapas recepten, zoals de Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (Albóndigas). Deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn een van de meest populaire tapas gerechten in Spanje, maar tijdens mijn vakantie in Jerez de la frontera maakte ik kennis met gehaktballetjes in amandelsaus. Ik had deze nog nooit eerder gegeten en vond zo heerlijk. Dus ging ik thuis aan de gang om dit recept te maken.
Albóndigas met amandelsaus. Spaanse gehaktballetjes
Ik probeerde zoveel mogelijk de smaak te benaderen van de gehaktballetjes die ik in Jerez de la frontera at en het onderstaande recept is het resultaat. Lees je mee?

Ingrediënten voor ongeveer 20 gehaktballetjes:
– 500 gram mager rundergehakt
– 1 teentje knoflook
– 1 klein rood uitje
– 1/2 afgestreken theelepel nootmuskaat
– 8 theelepels paneermeel
– 1 ei
– 1/2 theelepel gedroogde peterselie
– peper en zout
– een scheut olijfolie

Voor de saus:
– 80 gram amandelmeel
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 1 eetlepel maizena
– 2 eetlepels water
– 600 ml kippenbouillon
– 125 ml witte wijn (droog/zoet)
– een scheutje olijfolie

Bereidingswijze:
De saus.
– Verhit een scheutje olijfolie in de pan.
– Snipper de ui, pers de knoflook uit en fruit deze gedurende 7 minuten.
– Giet de witte wijn in de pan en kook de wijn gedurende 10 minuten op middelhoog vuur of tot deze voor de helft verdampt is.
– Voeg nu de kippenbouillon en het amandelmeel toe.
– Breng aan de kook, zet het vuur middelhoog en laat lekker pruttelen. Roer af en toe. (Je zult zien dat de saus iets dikker wordt).

Ga nu met de gehaktballetjes aan de slag.
– Verhit de olijfolie in een pan.
– Snipper de ui en snijd de knoflook heel fijn.
– Doe het gehakt, de ui, knoflook, nootmuskaat, peterselie, ei, peper en zout (naar smaak) en paneermeel in een kom en meng met je handen door elkaar.
– Draai gehaktballetjes en doe ze in de pan.
– Bak de gehaktballetjes tot ze aan alle kanten (licht) bruin zijn. Blijf hier goed bij staan, want het kan ineens heel hard gaan.

Terug naar de saus.
– De saus zou iets ingedikt moeten zijn, maar om een goede, stevige saus te krijgen, meng je 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels water en voeg je dit al roerend bij de saus. Roer net zolang tot de saus wat steviger is.
– Voeg de gehaktballetjes toe, roer voorzichtig om en laat alles nog 20 minuten zacht pruttelen.
– Serveer de gehaktballetjes met een beetje peterselie.
– Eet smakelijk!
Albóndigas met amandelsaus. Spaanse gehaktballetjes
Tip: je kunt deze gehaktballetjes prima (een dag) van tevoren klaarmaken. Schrik niet wanneer je de dikke saus ziet. Door de saus en albóndigas al roerend op te warmen zul je zien dat de saus weer een stuk vloeibaarder wordt.

Totale bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #LOVETOCOOKHEALTHY. Dat vind ik erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s