Coleslaw

In Amerika is het heel normaal om coleslaw te serveren bij een sandwich. Hoewel deze salade heel Amerikaans lijkt, is deze van oorsprong Nederlands. Als je kool namelijk naar het Engels vertaalt, dan is de vertaling niet cole, maar cabbage. Maar hoe zit dat dan?
In de 17e eeuw was New York (toen nog New Amsterdam) van Nederland en de Nederlanders die daar wonen namen het recept van koolsla mee. Het recept werd al gauw overal gegeten en met de tijd is het woord koolsla verengelst naar coleslaw. Sommige mensen vonden het nogal verwarrend en dus is er nog geprobeerd om er cold slaw van te maken, maar uiteindelijk is het toch coleslaw gebleven. Oké dat was mijn geschiedenisles voor vandaag 😉
Coleslaw
Ik heb in Amerika de coleslaw een paar keer gegeten en het verbaasde me hoe niet zoet de salade was. Ik heb coleslaw wel eens eerder in Nederland gegeten en dan vond ik hem toch echt té zoet. Daarom ben ik aan de slag gegaan voor een simpele (niet té zoete) coleslaw met een makkelijke dressing. Kijk je mee? Oh ja, ik gebruik een halve witte kool en daar kun je zeker 6 porties uithalen. Voor een grote barbecue heb je met een hele kool voor meer dan 12 personen een enorme (ik lieg niet) salade.

Ingrediënten voor 6 personen:
– een halve witte kool
– 2 wortelen
– 145 gram yogonaise
– 1 eetlepel suiker
– 1 1/2 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel azijn
– zout en peper naar smaak
– optioneel rozijnen

Bereidingswijze:
– Verwijder de buitenste bladen van de kool.
– Snijd de kool met de hand voor een grove salade of rasp de kool in een keukenmachine.
– Doe de kool in een vergiet en spoel goed af. Maak daarna goed druk met behulp van een theedoek.
– Rasp de wortel met de hand of in de keukenmachine (gebruik de grove raspschijf).
– Doe de wortel en kool in een kom en zet weg.
– Meng de yogonaise, suiker, citroensap, azijn in een kom en maak op smaak met zout en peper.
– Roer de dressing door de salade (en voeg eventueel de rozijnen toe), dek deze af en zet zeker een uur in de koelkast.
– Serveer koud.

Tip: maak de coleslaw een dag van tevoren, zo trekken de smaken lekker in.

Totale bereidingstijd: 10 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s