Spaans recept: Albóndigas

Het werd weer tijd voor een Spaanse recept en deze keer heb ik voor de Spaanse gehaktballetjes oftewel albóndigas gekozen. Deze gehaktballetjes staan standaard op de tapaskaart en worden dan dus met brood gegeten, maar ze lenen zich er ook goed voor om met pasta te eten.

Albóndigas
Traditioneel gebruiken de Spanjaarden half-om-half gehakt, maar zoals jullie weten ben ik geen fan van varkensvlees, dus gebruikte ik enkel mager rundergehakt. Verder heb ik me zoveel mogelijk aan het recept gehouden. Deze albóndigas zijn het lekkerst als je ze de tijd geeft om te sudderen in de saus, dan worden ze heerlijk zacht en sappig. Dus neem er je tijd voor.

Ingrediënten voor twee personen:
– 250 gram mager rundergehakt
– een half ei
– 4 theelepels paneermeel
– een halve theelepel (gedroogde)peterselie
– een snuf zout
– een teentje knoflook
– een sjalotje
– twee laurierblaadjes
– 3/4 pakje tomato frito
– een blokje runderbouillon
– olijfolie
– een half glas water

Bereidingswijze:
– Snijd het sjalotje en de knoflook heel fijn.
– Doe het gehakt in een kom en verdeel over de bodem.
– Voeg nu het ei, de knoflook, het sjalotje, de peterselie en het zout toe en meng goed met je handen.
– Voeg nu het paneermeel theelepel per theelepel toe.
– Het kan zijn dat je iets meer of minder nodig hebt afhankelijk van hoe plakkerig het gehakt is. Blijft het teveel plakken, voeg dan nog een beetje paneermeel toe. Is het gehakt na twee theelepels droog genoeg, voeg dan niet de overige theelepels toe.
– Draai balletjes van het gehakt.
Albóndigas
– Verwarm de olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes bruin. Blijf er bij staan en keer regelmatig, want voor je het weet zijn ze te bruin van buiten en rauw van binnen.
– Pak een andere pan en zet deze op het vuur. Hevel de gehaktballetjes zonder de olie in deze pan. Voeg nu de tomato frito, het water en de laurier toe en verkruimel het bouillonblokje.
– Roer goed door, zet het vuur zachter, doe een deksel op de pan en laat tenminste 30 minuten sudderen.
– Roer regelmatig. Na een half uur zijn de smaken goed ingetrokken en kun je de albóndigas serveren. Eet smakelijk!

Totale bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

8 gedachtes over “Spaans recept: Albóndigas

Plaats een reactie