Toen ik laatst de griep had, lag ik op de bank naar een kookprogramma te kijken. De tv-kok maakte gumbo. Sindsdien is het in mijn hoofd blijven zitten. Niet alleen omdat het me super lekker lijkt, maar ook omdat het woord ‘gumbo’ iets magisch heeft voor mij. Het doet me denken aan een soort van toversoep.
Maar wat is ‘gumbo’ eigenlijk? Het is soort van stoofpot gemaakt van vis, kip en groenten. Het is in de 18e eeuw ontstaan in de Amerikaanse staat Louisiana. Het gerecht kent zijn oorsprong in de etnische mengelmoes die Louisiana altijd geweest is en waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse kookwijzen en ingrediënten werden gecombineerd (bron Wikipedia).
Ben je nieuwsgierig geworden? Dan volgt hieronder mijn aangepaste recept.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 400 gram kip
– 100 gram grote gepelde garnalen
– 3 teentjes knoflook
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 3 stengels bleekselderij
– 40 gram mais uit een blik
– 4 eetlepels tarwebloem
– 3 theelepels cayennepeper
– becel bakboter (dit geeft de kip een lekkerdere smaak dan olie)
– zout
– 0,75 liter groente bouillon
– een paar takjes tijm
– een laurierblaadje
Bereidingswijze: Snipper de ui en snij de knoflook, paprika en bleekselderij in kleine stukjes.
Doe de becel bak boter in de pan en laat het smelten. Sprenkel zout over de kip. Bak de kip bruin in de boter. Schep de kip op een bord. Doe vervolgens de ui in de pan (in dezelfde boter) en fruit deze. Voeg de knoflook, paprika en bleekselderij toe en bak de groenten gaar. Doe de kip er weer bij en schep deze door de groente.
Roer de tarwebloem erdoor en giet daarna al roerend de bouillon erbij. Voeg ook de tijm en het laurierblaadje toe.
Laat het 10 minuten zacht doorkoken. Vervolgens roer je de maiskorrels, de garnalen en de cayennepeper erdoor. Laat het nog even 2 minuten koken.
Serveer de gumbo met rijst. Eet smakelijk!
Totale bereidingstijd: 45 minuten