Zelfgemaakte tomatensaus – basisrecept

Ik wilde al heel lang zelf tomatensaus maken, maar het kwam er steeds maar niet van. Dus toen ik op zondag tijd had, besloot ik dan toch tomatensaus te maken. Ik maakte gelijk 1,5 liter, zodat ik een voorraad had.

Tomatensaus-basisrecept-lovetocookhealthy (5)

We gebruikten een gedeelte van de saus later die week voor een lasagne en het smaakte erg goed. Ik zeg niet dat ik nooit meer tomato frito ga kopen, maar het is wel heel fijn dat je eigenlijk met een beetje werk een goede tomatensaus kunt maken, zonder conserveermiddelen of teveel zout. Ben je benieuwd naar het recept? Hier komt het.

Ingrediënten voor 1,5 liter tomatensaus:
– 750 gram tomaten, in vieren gesneden
– 100 ml extra vergine olijfolie
– een ui, in ringen
– een teen knoflook, fijn gesneden
– 3/4 theelepel peper
– 1/3 theelepel chiliflakes
– een halve theelepel zout
– drie blikken tomatenblokjes (3x 400 gram)
– een handje oregano (vers gehakt of gedroogd)

Bereidingswijze:
Verhit de helft van de olijfolie in een soeppan en fruit gedurende 15 minuten de ui en knoflook samen met het zout, de peper en chiliflakes. Als de ui glazig is, voeg je de verse tomaten en de rest van de olie toe. Zorg dat het warm wordt, maar laat het niet koken. Na 15 minuten voeg je de tomaten uit blik toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat een uur lang pruttelen.
Doe een kwartier voor de saus klaar is de oregano erbij. Haal na het uur de pan van het vuur en pureer de saus. Klaar is kees! Makkelijk nietwaar?

Totale bereidingstijd: vijf minuten voorbereiden + 1,5 uur.

Tomatensaus-basisrecept-lovetocookhealthy

Tomatensaus-basisrecept-lovetocookhealthy (2)

Tomatensaus-basisrecept-lovetocookhealthy (3)

Tomatensaus-basisrecept-lovetocookhealthy (4)

5 gedachtes over “Zelfgemaakte tomatensaus – basisrecept

Plaats een reactie